Хиляди индийци започнаха да напускат спорния северен регион Кашмир, след

...
Хиляди индийци започнаха да напускат спорния северен регион Кашмир, след
Коментари Харесай

Хиляди бягат от индийски Кашмир заради опасност от атентат срещу индуистко шествие

Хиляди индийци започнаха да напущат противоречивия северен район Кашмир, откакто локалните управляващи издадоха предизвестие за вероятни набези и атентати на екстремисти , съобщи Ройтерс,като цитира публични държавни източници.

Служители от индийските сили за сигурност споделиха, че са попаднали на сведения за офанзиви, планувани от пакистански екстремисти, подкрепяни от армията в прилежащ Пакистан, против планувано огромно индуистко поклонническо шествие в Кашмир.

Сред откритите сандъци с боеприпаси, конфискувани от управляващите след приемане на разследващите сведения, имало и сухопътна мина с пакистански опознавателни знаци. Намерението на терористите било да атакуван колоната от индуистки богомолци по пътя им към свещената пещера Амарнат - обред, който се извършва всяка година.



Това накара локалните управляващи в Кашмир да анулират шествието и да призоват събралите се поклонници и туристи да се разотидат. Нареждането провокирало суматоха и хиляди души през днешния ден напуснаха. Според чиновник на локалната власт, представен от Ройтерс, множеството от 20-те хиляди индуистки поклонници и индийски туристи, както и над 200 хиляди служащи почнали всеобщо да напущат Кашмир.

Напрежението в този противоречив регион, за който Индия и Пакистан са водили няколко войни, се увеличи внезапно , откакто при кървясъл атентат през февруари кола бомба се вряза в колона от индийски служители на реда, като погуби живота на 40 души. Това събитие още веднъж разбуни пристрастеностите и едвам не докара до нов боен конфликт сред двете страни.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР