Хиляди хора се събраха в най-големия град на Нагорни Карабах

...
Хиляди хора се събраха в най-големия град на Нагорни Карабах
Коментари Харесай

Посолство на Армения у нас: Азербайджан блокира Лачинския коридор и откъсна от света 120 000 арменци

Хиляди хора се събраха в най-големия град на Нагорни Карабах - Степанакерт, с цел да стачкуват против блокадата на единствената сухопътна връзка с Армения, оповестява Агенция Франс Прес.

Главният площад " Ренесанс " в Степанакерт беше залят от протестиращи, а над множеството беше повдигнат голям арменски байрак.

Армения и Азербайджан, които през есента на 2020 година започнаха война поради оспорвания район Нагорни Карабах, наскоро спориха за Лачинския кулоар.

В продължение на съвсем две седмици азербайджански деятели блокираха коридора, единствената сухопътна връзка с Армения, в символ на митинг против това, което съгласно тях е противозаконен рандеман на запаси.

 

Ереван упрекна Баку, че провежда демонстрации и основава филантропична рецесия в планинския анклав.

Арменският парламент съобщи, че Карабах страда от дефицит на храна, медикаменти и гориво след затварянето на коридора.

 

Азербайджан упорства, че няма обсада и че гражданските коли могат да се движат свободно към и от Карабах.

" Това е единственият път, който свързва Арцах (Нагорни Карабах) с останалия свят. Не единствено до Армения, ние стигаме до останалата част на света през Армения ", съобщи 70-годишната жителка на Степанакерт Донара Габриелян пред Агенция Франс Прес.

Армения също по този начин съобщи, че съветските мироопазващи сили, ситуирани в района, не съумяват да предотвратят блокадата.

 

Тази вечер от посолство на Армения в София разпространиха следния текст:

 

За филантропичната рецесия вследствие на блокадата на арменците в Нагорни Карабах

● От 12 декември 2022 година група азербайджанци в цивилни облекла, представящи се за „ екологични деятели “ (към които по-късно се причислиха азербайджански военнослужещи), под измислени опасения за околната среда, блокираха Лачинския кулоар.

● Пътят, който според точка 6 от Тристранната декларация от 9 ноември 2020 година, подписана от Армения, Азербайджан и Руската Федерация, е под контрола на съветския миротворчески контингент, се употребява единствено за прекосяване на хора и артикули, предопределени за цивилното население на Нагорни Карабах. Съгласно същата точка от декларацията, Република Азербайджан подсигурява сигурността на придвижването на жители, транспортни средства и товари през Лачинския кулоар. Следователно блокадата на коридора Лачин съставлява обсада на целия Нагорни Карабах със 120 000 население.

● По подигравка на ориста е добре открит факт, че що се отнася до въпросите на гражданските и политическите свободи, Азербайджан поддържа едно от най-ниските ранглисти на народна власт в света, с потвърден опит в потискането на митинги и с десетки политически пандизчии, осъдени за правото на събрания. Следователно концепцията, че може да има деятели на гражданското общество някъде, в Азербайджан, способни да започват акция с сходен размер и обсег без директно управление и контрол на държавните органи, е най-малкото неправдоподобна.

● Всъщност се оказва, че мироопазващите войски на Руската Федерация също не са в положение да възстановят безпрепятственото прекосяване през Лачинския кулоар.

● Блокирането на тази сериозна филантропична избавителна линия докара до голям брой разстройства и неподходящи прекарвания. В зимните условия минимум 1100 цивилни, в това число дами, възрастни хора и 270 деца, са блокирани по блокираната автомагистрала, без да могат да се върнат по домовете си.

● Тъй като Лачинският кулоар е на първо място път от филантропично значение за поддържането на живота на арменците от Нагорни Карабах, неговото спиране даже за къс интервал от време е изпълнено с необратими и пагубни филантропични последствия. В момента доставките на храни, медикаменти и сила за Нагорни Карабах са изцяло спрени. 400 тона от ежедневните артикули от първа нужда, в това число зърно, брашно, зеленчуци, плодове, стопански артикули, медикаменти и други, не доближават до хората в Нагорни Карабах заради блокадата на Азербайджан.

● Блокирането на единствения път за влизане и излизане от Нагорни Карабах също провокира сериозна здравна рецесия за здравната система на Нагорни Карабах. Предоставянето на здравни и обществени услуги е възпрепятствано, причинявайки животозастрашаващи обстановки и човешки премеждия. Прехвърлянето на пациенти за незабавно лекуване в арменски лечебни заведения стана невероятно, което към този момент докара до гибел на пациент в сериозно положение. Свободното прекосяване на всички колета от медицински и болнични артикули е обезпечено и от интернационалното филантропично право, по-точно IV Женевска спогодба за отбрана на цивилните лица по време на война. Блокирането на коридора Лачин съставлява очевидно нарушаване на Конвенцията.

● Координираният темперамент на дейностите на Азербайджан, в това число предходните произшествия, ориентирани против цивилното население и сериозната инфраструктура, са още едно доказателство, че затварянето на коридора Лачин в действителност е авансово планувана интервенция, изпълнявана от управляващите на Азербайджан с желанието да се навреди на цивилното население и да се сътвори широкомащабна филантропична рецесия в Нагорни Карабах.

● Твърденията, че Азербайджан не е наложил никакво ограничаване на коридора Лачин, както се популяризират от техните управляващи, са просто погрешни и отразяват нормалния метод на обвинение на жертвите на тази страна в опит да отрекат личната си отговорност за тежките нарушавания на съществуващите интернационалните отговорности. Азербайджанското управление, представяйки транспортните средства на МКЧК, преминаващи през коридора Лачин, като акт на хуманизъм, удостоверява, че Нагорни Карабах е в дълбока филантропична рецесия, коридорът Лачин е блокиран от Азербайджан и САМО Червеният кръст има достъп.

● Всяко позоваване на угриженост за околната среда от какъвто и да е тип не е нищо друго с изключение на подправен предлог за оправдаване на по-нататъшното отнемане на популацията на Нагорни Карабах от средствата за прехранване и за отвод от главните им права, в тежко нарушаване на Международния пакт за стопански, Социални и културни права, дружно с другите съществени интернационалните принадлежности.

● Международната общественост би трябвало незабавно да заеме единомислеща и недвусмислена позиция, както и целенасочени дейности, с цел да осъди, накаже и попречи на Азербайджан да продължи да работи с възприятие за безспорна безотговорност и да осъществя крайната си цел – уреждането на спора в Нагорни Карабах с потребление на мощ и посредством заличаване на народа на Нагорни Карабах.

● Наскоро в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации се организира полемика от основно значение по този въпрос. Различни страни и интернационалните организации не престават да дават ясна оценка на обстановката, като приканват Азербайджан да деблокира коридора.

● Продължаващата обсада на Лачинския кулоар не е единствено един изолиран случай, а следващата проява на систематично принуждение, проведено от азербайджанските управляващи за да подложи народа на Нагорни Карабах на етническо пречистване.

● Ролята на интернационалната общественост в уреждането на казуса с Нагорни Карабах би трябвало доста да се усили посредством изпращане на задача за определяне на обстоятелствата на Организация на обединените нации или ОССЕ в Нагорни Карабах и Лачинския кулоар.

● Наскоро, на 28 декември 2022 година, държавното управление на Нагорни Карабах дружно с минната компания изрази подготвеност краткотрайно да спре дейностите в мина Кашен и предложения интернационалните специалисти, в това число специалисти на Организация на обединените нации, за оценка на екологичната обстановка. Азербайджан обаче продължава блокадата.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР