Хиляди хора мълчаливо вдигнаха ръце във въздуха, носейки цветя и

...
Хиляди хора мълчаливо вдигнаха ръце във въздуха, носейки цветя и
Коментари Харесай

Цветя и аплодисменти на погребението на млад демонстрант в Минск

Хиляди хора безмълвно подвигнаха ръце във въздуха, носейки цветя и пеейки край църква в Минск на погребението на млад беларуски протестиращ против режима на автократичния президент Александър Лукашенко.

Смъртта на 31-годишния Роман Бондаренко се трансформира в следващия разбунил духовете епизод на продължаващите към този момент месеци митинги с претенции за оставката на Лукашенко. Младежът умря в болница предходната седмица, откакто, съгласно протестиращите, е бил грубо пребит от силите за сигурност. Вътрешното министерство отхвърли да поеме отговорност за трагичния случай.

Смъртта на Бондаренко бе остро наказана от Европейския съюз, който през вчерашния ден разгласи нови наказания против Минск в отговор на репресиите на управляващите против протестиращите след президентските избори през август. Властите оповестиха, че те са извоювани от Лукашенко, само че опозицията съобщи, че това е резултат от всеобщи изборни измами за той да продължи към този момент 26-годишното си властническо ръководство.

Множеството край черквата през днешния ден скандираше " Аз си отивам " - последните известни думи на Бондаренко, и " Да живее Беларус! ". Почти всички присъстващи бяха с маски. Автомобили надуваха клаксони по улиците. Когато ковчегът беше изнесен от черквата, избухнаха овации.

Властите задържаха тази седмица доктор, който е издал на медиите епикризата за гибелта на Бондаренко. В нея се споделя, че не е открит алкохол в кръвта му, което хвърля подозрение върху изказванието на държавното управление, че той е бил пийнал и е умрял след махленски пердах с жители.

Главната прокуратура стартира престъпно следствие против лекаря за разпространяване на подправена информация и за подклаждане на напрежение в обществото. Задържан е и журналистът, разгласил епикризата.

Европейски Съюз към този момент наложи забрани за пътешестване и замрази активите на съвсем 50 високопоставени беларуски чиновници. Очаква се новите наказания да бъдат ориентирани против повече хора на режима, както и против организации, финансиращи Лукашенко и неговото държавно управление.

Експерти на Организация на обединените нации по човешките права обявиха през вчерашния ден, че са надълбоко загрижени от множащите се известия за всеобщи арести, заплашване и мъчения на опозиционери и протестиращи в Беларус. Те приканиха управляващите в страната да проверяват случаите на прекалено потребление на мощ и нелегално малтретиране на мирни стачкуващи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР