Хиляди хора бяха блокирани на главната магистрала, свързваща южните турски

...
Хиляди хора бяха блокирани на главната магистрала, свързваща южните турски
Коментари Харесай

Леден ад! Хиляди блокирани на магистрали след обилeн снегова...

Хиляди хора бяха блокирани на основната автомагистрала, свързваща южните турски провинции Тарсус-Адана-Газиантеп, откакто изобилен снеговалеж и вихрушка връхлетяха района късно във вторник и сряда. Около 2800 души, заклещени в колите си на пътя, бяха евакуирани от избавителните екипи.


Губернаторът на Газиантеп Давут Гюл съобщи, че автомагистралата е затворена за придвижване от вторник вечерта заради извънредно влошените метеорологични условия. Гюл сподели пред Анадолската организация (АА), че са дали приоритет на болните измежду блокираните на пътя. Около 186 души, нуждаещи се от здравна помощ, са евакуирани в лечебни заведения. Той сподели, че екипажите също са раздали храна на към 7000 души по автомагистралата, където транспортните средства не могат да се движат заради влошената видимост и извънредно изобилния сняг.


По думите му екипите са помогнали на 1780 транспортни средства, заседнали на пътя, само че " най-малко 2800 души " към момента са блокирани. Социалните медии бяха наводнени от известия, фотоси и клипчета на хора, които чакат помощ с часове.


Губернаторът уточни, че главната причина за спирането на придвижването по автомагистралата са няколко аварирали тира, които са забавили придвижването, както и изобилният снеговалеж, траял повече от два дни. Работата по премахване на развалените камиони стартира от сряда, само че продължаващата вихрушка на моменти попречва дейностите на избавителните екипи.


От регионалната администрация не разрешиха на водачите да напущат Газиантеп, защото градът беше мощно обиден от снеговалеж и придвижването беше тотално спряно. Температурите бяха към -3°С, като снежната завивка в центъра на града доближи 50 см през нощта.

Снеговалежът спря в сряда вечерта, само че пътищата и улиците към момента са покрити със сняг. Общественият превоз също не работи поради рисково заледените улици. В няколко квартала има и спирания на тока. В прилежащата най-южна област Хатай, до сирийската граница, за първи път от доста години заваля сняг. В града се образуваха големи тапи.

Виелицата и снеговалежът оставиха и стотици транспортни средства блокирани на автомагистралата, която свързва Анталия с централната провинция Коня. Шофьорите чакаха придвижването да се отвори с часове. Силите на реда помагаха за доставка на храна и вода на блокираните водачи.

На север оживената D-100 и Трансевропейската автомагистрала (TEM), две артерии, свързващи Одрин и Истанбул с вътрешната част на Анадола, бяха отчасти затворени заради голям брой произшествия, породени от изобилния снеговалеж. Магистралата Истанбул-Анкара беше затворена за няколко часа през вчерашния ден.

Лошото време наложи затварянето на учебните заведения в 52 от 83-те провинции в страната.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР