Хиляди демонстранти излязоха вчера по улиците на португалската столица Лисабон

...
Хиляди демонстранти излязоха вчера по улиците на португалската столица Лисабон
Коментари Харесай

Португалците излязоха на протест срещу скъпотията

Хиляди стачкуващи излязоха през вчерашния ден по улиците на португалската столица Лисабон да упорстват за по-добри условия за живот във време, когато поради високата инфлация хората още по-трудно свързват двата края, съобщи Ройтерс.

Португалия е една от най-бедните страни в Западна Европа. По данни на държавното управление повече от 50 % от работещите са получавали под 1000 евро на месец предходната година. Минималната месечна заплата в страната е 760 евро.

Цените на жилищата в Португалия са се повишили с 18,7 % през 2022 година – най-голямото нарастване за последните 30 години. Наемите също са скочили, частично поради спекулативния балон на пазара на парцелите.

Ниските заплати и високите наеми вършат Лисабон третият по разноски за живот град в света в класацията на английската застрахователна компания CIA Landlords. Инфлацията от 8,3% в Португалия е задълбочила казуса.

На митинга, проведен от придвижването „ Справедлив живот “, 26-годишният програмист Витор Давид споделя, че му се желае да се реалокира още веднъж в Лисабон някой ден, само че в този момент би трябвало да живее другаде поради високите наеми в столицата.

„ В живота ни настава миг, когато губим всякаква вяра “, споделя той и добавя, че към този момент е обмислял да се реалокира в по-богата европейска страна. „ Много е мъчно “, отбелязва младият мъж.

По публични данни към 20% от португалците живеят в чужбина.

„ Ние сме тук, с цел да се чуе гласът ни “, споделя Жозе Рейш, който неотдавна е приключил университет, само че още е без работа.

Според придвижването „ Справедлив живот “, основано от хора от по-бедните крайни квартали на Лисабон, тези, които са били най-уязвими още преди скока на инфлацията, ще са най-тежко наранени от продължаващата рецесия с разноските за живот, добавя Българска телеграфна агенция.

Движението упорства за по-високи заплати, таван на цените на главните артикули и държавни дейности за превъзмогване на жилищната рецесия.

Миналата седмица Португалия разгласи забележителен пакет от ограничения за справяне с жилищната рецесия, само че правозащитни организации обявиха, че предложенията ще имат едва значение, в случай че управляващите продължат да предизвикват други политики, с цел да притеглят богати чужденци в страната. Като да вземем за пример Ройтерс цитира въведените през октомври предходната година визи за така наречен цифрови номади.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР