Хиляди чехи подписаха петиция за именуване на улици на пражкия

...
Хиляди чехи подписаха петиция за именуване на улици на пражкия
Коментари Харесай

Петиция призова за именуване на улици в Прага на герои на Толкин

Хиляди чехи подписаха петиция за именуване на улици на пражкия остров Рохан, чието име е общо с " Властелинът на пръстените ", на името на героите от фентъзито.


Островът на река Вълтава, северно от историческия център на Прага, е кръстен на локалния буржоа Йозеф Рохан, което съответствува с името, обещано от Джон Роналд Руел Толкин на едно от кралствата на неговата сага.

Кметството на Прага разгласи проект за назоваване на нови улици в региона на имена на философи, измежду които Имануел Кант, Едмунд Хусерл или Жак Дерида.

Но повече от 10 000 души, подписали онлайн петицията, желаеха новите имена на улиците по-скоро да отразяват двусмислието на името на острова.

" Роханският бряг би трябвало да носи имената на Рохан! " - се упорства в петицията.

" С какво Емануел Кант е оказал помощ във войната против ордите на Саруман? " - споделиха те, визирайки злия вълшебник от романа.

" Къде беше Хусерл, когато Вестфолд падна? " - питаха те.

Вносителите на петицията желаят също по този начин улица, кръстена на щитоноската на Толкин Еоуин, с цел да " отговорят на основателното недоволство ", че нито една от новите улици няма да носи женско име.

Споделяйки петицията на страницата си във Фейсбук, пражкият консултант от Пиратската партия и някогашен кмет на града Зденек Хриб приветства самодейността като " похвална стъпка ".

Чехите са известни със пристрастеността си към фантастиката - по време на преброяването през 2021 година повече от 21 000 от 10,5 милиона чехи са се записали като джедаи, пазителите на мира и справедливостта в сагата " Междузвездни войни ". /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР