Хиляди богомолци и православни християни очаква Бачковският манастир по повод

...
Хиляди богомолци и православни християни очаква Бачковският манастир по повод
Коментари Харесай

Хиляди богомолци очаква Бачковският манастир за Голяма Богородица

Хиляди богомолци и православни християни чака Бачковският манастир във връзка огромния православен празник Успение на Пресвета Богородица и храмов празник на Светата обител, това заяви за Българска телеграфна агенция архимандрит Симон, свещеник на манастира.

Мероприятията във връзка празника стартират довечера с дребна вечерня от 19.00 часа, а от 21.00 часа стартира всенощното бдение. Около 00.00 часа е началото на утренята - на това чинопоследование ще се отслужи опелото на Пресвета Богородица, след което ще стартира литийното шествие предвождано от празничната икона на Успение Богородично и копие на Чудотворната икона на манастира.

Литийното шествие е тържествено излизане от храма, то е част от самото свещенодействие и с тържествени песнопения, особено написани за празника, се изнасят светини като на първо време върви Светият кръст, след него храмовата икона Успение Богородично, плащеницата на Света Богородица и копието на чудотворната икона.
През нощта пред портите на Бачковския манастир ще бъде отслужен молебен за здраве и отминаване на бедствията за целокупния български народ, след което литията ще се върне в храма.

Около 4.00 часа сутринта на 15 август стартира Света Литургия за празника Успение Богородично. В 7.00 часа в двора на манастира ще бъде отслужен водосвет за здраве, след което ще се извърши лития за храмовия празник. В 12.00 часа на обяд ще бъде осветлен курбанът, който по традиция манастирското приятелство подарява на всички християни, споделили празника. От 18.00 часа вечерта ще бъде отслужена и Велика вечeрня.

Целият цикъл на богослуженията ще протече с певческото присъединяване на сборна групировка църковни артисти от цяла България, сподели архимандрит Симон. Той посочи, че храмът и манастирът ще бъдат непрестанно отворени от сутринта през днешния ден до вечерта на 15 август или до момента в който има гости и богомолци.

Все още не е завършила реставрацията, реализирана в Светата обител, стеснение за вярващите е скелето ситуирано на западната стена на храма до чудотворната икона, само че всичко е обезопасено, разясни архимандрит Симон. По думите му концепцията е била преди празника да бъде отстранено скелето, само че това не се е случило заради към момента неприключили комплицирани крепежни детайли, правени от реставраторите по западната стена.

Според игумена реставрацията в храма на Бачковския манастир е приключена на 70 %. След прекъсване на дейностите по западната стена ще се премине към Светия олтар, там е най-влажно, а се чакат и детайлите за отводняване - дренажи на основите на църквата. Има още доста работа, разяснява игуменът на манастира.
От манастирското приятелство са се постарали да обезпечат за празника непрекъснат медицински екип, денонощна противопожарна и полицейска защита за гарантиране сигурността и съблюдаване на публичния ред. Направена е и специфична организация на придвижване към подстъпите на манастира.

Дядо Симон прикани всички миряни, пристигнали на празника на манастира, да съблюдават напътствията на чиновниците на реда, с цел да може празникът да протече по християнски - спокойно, умерено и благочестиво.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР