Хиляди българки са жертви на фалшиви силиконови импланти. А около

...
Хиляди българки са жертви на фалшиви силиконови импланти. А около
Коментари Харесай

Хиляди българки са жертви на фалшиви силиконови импланти

Хиляди българки са жертви на подправени силиконови импланти. А към 400 нашенки ще съдят немска компания, която в продължение на 10 години сертифицираше като безвредни рисковите френски силиконови импланти „ PIP”, описа Нова телевизия.
Имплантите са цялостни с промишлен вместо медицински гел. А до 2010 година са сложени на над 500 000 дами в света и на съвсем 3 000 в България.
„ Около 70% от тези импланти, които са сложени, към този момент са разкъсани”, посочи пластичният хирург доктор Николай Георгиев. Една от пострадалите е Светлана. Тя споделя, че имплантът се е раздрал и гелът се е разтекъл в тялото й.
„ Този гел, който продаваха, мисля, че се използваше за матраци”, разясни Седрик Жоакимсман, който е снабдител на имплати PIP в България. През март 2010 година едни от най-използваните гръдни импланти в пластичната промишленост се не разрешават. Фирмата е оповестена в разпродажба, а притежателят й е наказан на 4 години затвор.
„ Навсякъде пишеше, че засягат лимфната система, доста мощни болки в региона на гръдния кош”, спомня си Ивелина, която също е пострадала. Гелът, с който са цялостни имплантите, нервира повърхността на обвивката, която го пази.
„ И вместо да имаме една издръжливост на импланта, която по никакъв метод не може да бъде раздрана, ние имаме една повърхнина, която изтънява и губи своята разтегливост. И имаме едно скъсване на повърхността”, изяснява доктор Георгиев.
След слагането на имплантите към 2-3 години не се усеща нищо. И по-късно стартира лавинообразно развиване на проблеми - дискомфорт, болки, увеличени лимфни възли, описа още доктор Георгиев. Дали имплантът е раздран се засича с ехограф или ядрено-магнитен резонанс. Често обаче не се схваща въобще, до момента в който не се извади. Всяка пострадала може потърси правата си посредством групово дело. До момента 99 българки са получили отплата сред 3 и 10 хиляди евро.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР