Хиляди афганистанци излязоха по улиците на Джалалабад да протестират срещу

...
Хиляди афганистанци излязоха по улиците на Джалалабад да протестират срещу
Коментари Харесай

Хиляди афганистанци протестират в Джалалабад, стрелят по тях

Хиляди афганистанци излязоха по улиците на Джалалабад да стачкуват против ръководството на талибаните. Според някои данни има най-малко един умрял. Западните страни не престават да изтеглят своите жители, а голям брой афганистанци се пробват да избягат, заяви NovaTV.

Протестиращи, носещи афганистанския народен байрак, излязоха по улиците на Джалалабад, с цел да се опълчват против ръководството на талибаните в Афганистан. На фрагменти от обществените мрежи се чуват изстрели, а хората стартират да бягат.

Лидерите на талибаните са се завърнали в Афганистан от заточение в Катар. Те са кацнали в Кандахар и се чака по-късно през днешния ден да дойдат в Кабул. Движението се опита да убеди интернационалната общественост, че политиката му се е трансформирала и разгласи, че ще даде права на дамите според Шериата. Но има смяна, която не може да не бъде видяна.

„ Момичетата не излизат от домовете си, стоят си у дома. От два дни не съм виждал никакви девойки по улиците на Кабул. Те се опасяват от талибаните “, споделя млад мъж.

„ Призовавам талибаните да разрешат на младите и на дамите да продължат да учат, тъй че да напреднем и да реализираме повече, в сравнение с през последните 20 години “, моли Сюлейман.

Белият дом разгласи, че талибаните са подсигурили на цивилните жители безвреден път до летището в Кабул, откъдето да бъдат евакуирани със специфичните полети. Днес няколко самолета на западни страни са съумели да излетят, само че има информация за пукотевица в региона на летището. А НАТО не спести рецензиите си към към този момент бившето политическо управление на Афганистан.

„ Това, на което станахме очевидци през последните няколко седмици, е боен и политически колапс със скорост, която не чакахме. Провалът на афганистанското управление докара до нещастието, която виждаме през днешния ден “, съобщи Йенс Столтенберг.

Министрите на външните работи от Евросъюза се събират през днешния ден на незабавно съвещание за Афганистан. Блокът към този момент спря помощта за развиване за Афганистан в размер на 1.2 милиарда евро, до момента в който не се изяснят желанията на талибаните. На фона на неяснотите в страната, рейтингът на американския президент Джо Байдън се срина до най-ниското си равнище, откогато е на поста.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР