Хидроагрегат 2 на ПАВЕЦ Чаира категорично трябва да бъде готов

...
Хидроагрегат 2 на ПАВЕЦ Чаира категорично трябва да бъде готов
Коментари Харесай

ПАВЕЦ Чаира ще заработи на 25% до края на годината

Хидроагрегат 2 на ПАВЕЦ " Чаира " изрично би трябвало да бъде подготвен за работа до края на 2024 година, а следващата година евентуално ще бъде отремонтиран най-малко още един. Това сподели в отговор на въпрос на Money.bg министърът на енергетиката Румен Радев.

Важната за стабилността на българската енергетика помпено-акумулираща водноелектрическа централа е отвън строя след повреда по време на следремонтен тест през 2022 година
 Снимка 649051
Източник:

Радев уточни, че към този момент има подписан ангажимент в Voith с краен период за довеждане докрай на работата по Хидроагрегат 2 31.12.2024 година и той " изрично стои ". Ако не зародят нови проблеми, по-късно ще стартира работата по третия хидроагрегат. " Моите упования са през идната година (2025 г.) той също да бъде част от решението. Няма причина дейностите да са по-бавни - в противен случай, ще има добита процедура ", означи министърът.
 НЕК влага €37 милиона в ремонт и рационализация на ПАВЕЦ
НЕК влага €37 милиона в ремонта на стратегически хидрокомплекс

Хидросъоръженията са основни за енергийната сигурност

За Хидроагрегат 1 текат диалози с истинския конструктор - Toshiba. През предходната седмица са били изпратени плановете на разбора на риска, както и всичко, което касае японската компания, само че Радев означи, че " ние не можем всичко да споделим, от Voith има интелектуална благосъстоятелност ".
 Ресорният министър посети Водноелектрическа централа
Източник:

Ресорният министър посети Водноелектрическа централа " Бояна " по случай 100-годишнината на централата в София. Тя продължава да работи с огромна част от истинското си съоръжение.

" Като виждам темпото, с което вървим, вярата ми тази година да има стартиране - може и да стане, само че не мога да го настоявам с убеденост за Хидроагрегат 1 и Toshiba ", изясни енергийният министър.

Той не разяснява обстановката с Хидроагрегат 4, който в действителност аварира по време на тествания преди 2 години.

Лошо ли е, че внасяме ток

През първите дни на 2024 година България, макар наличните у нас мощности, се трансформира от чист експортьор в чист вносител на електрическа енергия. Според министър Радев, обаче, генерално производството и потреблението у нас са същите, както преди година.

" Много мощно реферираме към 2022 година и началото на 2023 година - при доста високите цени на пазара, които позволяваха дейното включване на въглищните централи - от там и голямото произвеждане ", уточни той, като означи, че вносът допълнително от началото на 2024 година е в границите на едвам към 1,7% от потреблението на сила.
 Снимка 649048
Източник:

" Бих се радвал, макар че съм енергиен министър, да съм министър в страна, в която ние изнасяме продукция, а не изнасяме базова суровина, каквото е електрическата енергия. Ние би трябвало да изнасяме последна продукция - това е най-хубавият метод да сме заможна страна ", безапелационен беше Радев.

Новите нуклеарни мощности

Към 2 февруари министърът на енергетиката се надява да има шортлиста с евентуални строители на двата нови реактора на АЕЦ " Козлодуй ". " Екипите на седмична база регистрират напредък, сега сме във етапа по документите за строител ", изясни той.

По отношение на оборудването за АЕЦ " Белене ", към момента напъните в най-голяма степен са ориентирани към договорка с Украйна за двата блока. Радев уточни, че се чака " по-смислена общоевропейска позиция за финансовия пакет за Украйна ", като към този момент финансовите министри на Европейски Съюз разискват разновидности.
 Първа
Първа " зелена светлина " за 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ " Козлодуй "

Кога ще са подготвени?

" Те (Украйна - б.р.) имат своите диалози за финансиране освен европейско ", означи министърът, като добави, че " в случай че по някаква причина не стигнем до договорка и продажба, естествено, че би трябвало да търсим други възможности за това съоръжение ".
 НЕК връща по-рано заема от €600 милиона за делото на АЕЦ
НЕК връща по-рано заема от €600 милиона за делото на АЕЦ " Белене "

Парите ще бъдат възобновени на страната доникъде на април 2022 година

Сред тях обаче не е потреблението на, да вземем за пример, парогенераторите в " Козлодуй ": " Твърдо беше открито, че нямаме потребност от това ".

Зеленият преход

Около 200 млн. лв. ще бъдат отделени единствено за рекултивация на мините, съобщи енергийният министър.

Той беше безапелационен, че, въпреки през идващите години да се чака редукция на количествата въглища, това не значи сходни по мярка съкращения на личен състав, " тъй като имаме действия по разширение на откривката, стабилизиране на бордове и запълване ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР