ХI Софийски фестивал на науката ще се проведе на 15

...
ХI Софийски фестивал на науката ще се проведе на 15
Коментари Харесай

ХI Софийски фестивал на науката започва на 15 май



ХI Софийски фестивал на науката ще се организира на 15 и 16 май в " София Тех Парк " и ще събере на едно място над 100 български и интернационалните учени от 12 страни. Те ще покажат необятността и благосъстоянието на света на науката и по какъв начин науката може да бъде открита във всичко, което ни заобикаля.

" Ще търсим отговори на още доста въпроси, да вземем за пример какви са вдъхновяващите разкази на дамите в науката, къде е мястото и какъв брой смели могат да бъдат дамите в науката и какъв брой доста науката има потребност от дами ", сподели за БНР Любов Костова, шеф на Британския съвет, уредник на фестивала.

По думите ѝ през 2020 година науката е станала по-видима поради пандемията от ковид: 

" Нейната роля за запазване на здравето и обществата ни стана безпределно осезаема и от ден на ден се приказва за това какво вършат учените. Но към момента незадоволително знаем за науката, с която учените се занимават всекидневно, освен с наболелия проблем с пандемията, само че и с всички други проучвания, които се вършат в интернационален аспект и част от тези проучвания са и българските научни изследвания . Науката съставлява един интернационален, световен език. Учените се гордеят, че са хората, които стъпват върху раменете на своите колоси, на своите прародители и предават знанието напред за идващите след тях ", добави в предаването " Хоризонт до обед " Костова. 

На 17 и 18 май ще се състои фестивалната цифрова стратегия за възпитаници от цялата страна.

ХI Софийски фестивал на науката ще търси отговори на следните въпроси: Има ли вяра за по-добро на следващия ден за планетата и всички нас? Какви са следствията от самотата и изолацията върху психологичното ни здраве? Къде търсим извънземен живот? Как технологиите оказват помощ в битката с подправените вести? Кои вируси са в основата на едни от най-важните еволюционни стъпки в построяването ни като тип? Какво е общото сред климата, глетчерите, морските равнища, найлоновите торби и разнообразието на типовете? Защо преработването е значимо? Къде в Космоса е открита вода (и в течно положение ли е тя)? Превръщат ли се дамите учени във ентусиазъм за други девойки и млади дами да преследват своите невъзможни фантазии?

Повече за програмата можете да научите на уеб страницата на Британския съвет

Цялото изявление можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР