Херсонски гамбит. С това условно наименование военните анализатори обозначават случващото

...
Херсонски гамбит. С това условно наименование военните анализатори обозначават случващото
Коментари Харесай

Руската войска устрои изненада на ВСУ при Угледар

" Херсонски гамбит ". С това условно название военните анализатори отбелязват протичащото се сега на бойните полета в Украйна. Руските войски започнаха по едно и също време две нови настъпления в Донбас, които единствено на пръв взор наподобяват незначителни. Това също е директно обвързвано с Херсон.

Руските войски след артилерийска и въздушна подготовка, в която взе участие и ТОС „ Солнцепек “, минаха в нахлуване на фронта от Угледар и към Авдеевка. В настъплението вземат участие елементи и съединения на 29-та общовойскова войска, 68-ми армейски корпус на Водоснабдителна система на РФ и Народното опълчение на ДНР.

В средата на деня на 31 октомври съветските войски навлязоха в село Павловка до река Кашгалач. Всъщност това е цялото село, защото от другата страна на реката се намират постройките на бившето държавно стопанство. Въоръжените сили на Руската федерация поеха контрола и над пунктовете над Кашгалач. Провежда се пречистване и заличаване на разпръснати джобове на опозиция. Пътят за Угледар е действително отворен, макар съпротивата на съперника.

През нощта въоръжените сили на Украйна се пробваха да спрат казуса, като незабавно трансферираха подкрепления в Павловка - танкове и бронетранспортьори, както и минимум шест гаубици „ Богдан “. Може да се допусна, че на подстъпите към Угледар от юг и югозапад врагът незабавно ще се опита да построи някаква нова отбранителна линия, макар че там в степта няма какво да се придържа.

Друго е, че самият Угледар, макар дребните си размери, е сериозен укрепен регион. Угледар е град, състоящ се напълно от жилищни здания, които са превърнати в отбранителни позиции от ВСУ. Там са оборудвани наблюдателни постове и огневи точки, от които се вижда цялата степ.

В същото време, на север и североизток от Угледар, съюзническите сили не престават да напредват в посока Новомихайловка, с евентуалната окупация на която отваря пътя към прилежаща Константиновка - кръстопът. А това към този момент ще значи обграждане на Угледар от три страни и цялостно прекъсване на снабдяването му.

В Новомихайловка съветските войски нанасят удари от край до край по позициите на 72-ра механизирана и 79-а десантно-десантна бригада на ВСУ. Засега прави усещане, че въоръжените сили на Украйна не могат да решат кой сектор от фронта към Угледар е по-голям. През нощта против понеделник запасите край Павловка бяха трансферирани тъкмо от позициите на 72-ра бригада край Новомихайловка. Така някои позиции бяха разголени, с цел да защитят други. Тези хвърляния на съперника върху дребен сектор от фронта демонстрираха, че самата офанзива е изненада за Въоръжените сили на Украйна.

Битките за тези две дребни села надалеч не са частна история. Украинските при Угледар пречат рисково на всички съветски позиции от Донецк до Волноваха. Друго нещо е, че би било безразсъдно да се ограничим до окупацията на Павловка по река Кашгалач. Това е равнина, която е добре простреляна и сложна за отбрана. Първите блокове на Угледар са на 1800 метра, украински наблюдаващи от дълго време стоят на колоните на въглищната мина край Угледар, там също са оборудвани позиции за радиоелектронна битка.

Всъщност от ВСУ тук даже няма потребност да поправяне на огъня с БПЛА Това беше повода за паралелната офанзива на Новомихайловка, към Угледар. Като цяло бързото завладяване на самия Угледар би било натурален излаз.

В същото време на север от Донецк стартира настъплението на съветските сили в посока на селата Первомайское, Водяное и Опитное в общо направление северозападно от Авдеевка. В региона на Авдеевка като цяло целият локален фронт беше в придвижване, за което бяха употребявани тежки артилерийски системи и щурмова авиация.

Това също не е обособена история. Мощният укрепен регион на ВСУ в Авдеевка, сходно на Угледар, е обкръжен от три страни, като единственият излаз на север е през Очеретное. Ако проектът бъде изпълнен изцяло, Авдеевка, протегната по продължение на железопътната линия от юг на север с обширна индустриална зона, може да се трансформира в нов Азовстал за ВСУ.

Освен тези две посоки в неделя започнаха дейни настъпателни дейности на Въоръжените сили на РФ против Белогоровка, Николаевка, Веселое, Майорск, Новобахмутовка, Артьомовск и Маринка. При Артьомовск се водят яростни борби за село Опитное, което в действителност е част от Артьомовск, негово предградие (да не се бърка с Опитное, което е покрай Авдеевка). Действията са съсредоточени точно в региона на ДНР, макар че от няколко дни артилерийският обстрел продължава съвсем по цялата линия на фронта. В същото време и ръководителят на ДНР Пушилин в понеделник със собствен декрет включи пет села в Шахтьоски регион на ДНР, в това число Опитное, което даже още не е разчистено. Най-вероятно оперативният проект на настъплението западно от Авдеевка е предопределен за още по-дълбоко нахлуване.

Резервите на ВСУ край Угледар и Авдеевка направление са на практика изчерпани. 72-ра бригада, която преди този момент контролираше Угледар, се смяташе за елитна и " президентска ", само че от този състав остана единствено един батальон. 93-та бригада, която играеше ролята на запас, беше трансферирана покрай Соледар (там и край Артьомовск в региона на Часов Яр се изпомпват големи запаси с упорството на фанатик от ВСУ). Там висеше и батальонът „ Айдар “. Прехвърлянето им под Угледар е невероятно. Киев, в случай че ще пази Угледар и по-нататък Маринка, ще би трябвало незабавно да трансферира запаси от други браншове. Такава тази обстановка се разви за първи път от лятото.

Какво значи всичко това? Последните две седмици бяха белязани от периодически опити на ВСУ да работят като преди. Това са инерционните опити на Киев да напредне на север към Сватово и Кременная, и второ, безкрайните опити за офанзива в посока Херсон.

В известна степен оперативната картина на протичащото се по фронтовете на Северния боен окръг стартира да наподобява на шахматна партия под условното название „ Херсонски гамбит “. Демонстративната евакуация на цивилното население от Херсон и селските региони на западния бряг на Днепър беше съпроводена от изказвания на висши съветски офицери за „ сложни решения “. В същото време, също обществено в Херсон, започнаха да се готвят за улични борби и да образуват бригада за териториална защита.

В Киев по този мотив изначало бяха очевидно въодушевени. ВСУ даже усилиха опитите си да нападат Херсон и Берислав, макар че украинските настъпващи елементи постоянно влизаха в огневи чувал. След това се разбра за прехвърлянето в посока Херсон на системи ХИМАРС, взети от посоката Сватово-Кремное.

Тогава шефът на украинското военно разузнаване Буданов съобщи, че съветските войски не възнамеряват да напущат Херсон. По това време обаче запасите на ВСУ, в това число танкови, към този момент са били трансферирани в посока Херсон.

Донецкото направление в действителност остана без оперативни запаси на ВСУ. А стратегическите запаси на ВСУ Украйна се черпят от нова вълна на готовност, като се образуват нови „ номерирани “ бригади.

Близо до Артьомовск, в Часовой Яр, са заседнали повече от три номерирани бригади, няколко бригади на териториалната защита и национални батальони от вида " Айдар ". Те стоят там без опция за каквото и да е придвижване, защото въоръжените сили на РФ оказват всекидневен напън върху тях. ВСУ към този момент не могат да ги извадят оттова, тъй като това незабавно ще докара до загуба на Артьомовск.

В резултат на това украинският фронт от Запорожие до Кременная ненадейно провисна. Кураторите в Киев показаха тази заплаха. Носеха се клюки, че съветското нахлуване ще стартира още по-рано, само че Запорожие и Кривой Рог привлякоха вниманието като главно направление.

Но главната полезност, в това число политическа, е тази част от ДНР, която остава под контрола на въоръжените сили на Украйна, и точно там фронтът стартира да се движи. Вече може да се каже, че от началото на частичната готовност във въоръжените сили на РФ дупките са изцяло премахнати във всички сектори на украинския фронт. Все още е мъчно да се реши дали има задоволително сили за образуване на нова контраофанзива или става дума единствено за две посоки - Угледарско и Авдеевско. Но това е идващият ход в тази игра.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР