Хендел Пасакалия“ като символ на възраждането, разкрива красотата, надзъртаща през

...
Хендел Пасакалия“ като символ на възраждането, разкрива красотата, надзъртаща през
Коментари Харесай

Зорница Иларионова и Атанас Кръстев - носители на красота сред руините! (видео)

Хендел „ Пасакалия “ като знак на възраждането, разкрива хубостта, надзъртаща през пукнатините на този свят в новия видеоклип на брилянтните музиканти.

Цигуларката Зорница Иларионова, която неотдавна сграбчи GrandPrix на Международният конкурс за млади реализатори „ Охрид, те сакам “ и надареният виолончелист Атанас Кръстев в удивителна композиция от хубост и виртуозност, обич и ентусиазъм, съсипия и бедност ни припомнят –– всички наслади и всички скърби, всичко е тленно. Красотата вехне, младостта си отива, след дъжда идва слънце, след слънцето – облаци…

“Единственото нещо, което не може в никакъв случай и по никакъв начин да бъде победено, което до последно ще живее даже измежду руините на този свят, е изкуството и любовта. ”

Изкуството - последната разтуха на хората в неволя. И с цел да издигнат духа на обществото, да им вдъхнат вяра, че нещата още веднъж ще бъдат добре надарените музиканти не стопират да работят и пускат Коледен подарък към феновете на класическата музика. Премиерно към този момент може да се види най-новия им музикален видеоклип по музика на немският бароков занаятчия Георг Фридрих Хендел „ Пасакалия “ и впечатляват с високото равнище на виртуозност.


„ Идеята ни да снимаме видео клип в остаряла, разрушена постройка и посланието, което бихме желали да отправим към всички хора по този метод е, че изкуството е и ще бъде на всички места. Красивата музика оживява и в концертните зали, и в порутените, от дълго време забравени и изоставени здания и на улиците и измежду природата. Тя би трябвало да бъде налична за всеки и от нея се нуждаем всички ние. И по време на война, и в най-тежките житейски тествания, в борбите, които всеки от нас води, изправяйки се всеки ден пред незнайното, пред страха, живеейки и носейки в себе си паниката за утрешния ден избавление постоянно има.... и в страданието човек може да съзре хубост, да я усети, да я почувства и да откри сили и религия, че вяра има, има светлина! Изкуството и любовта от него е това, което ни я носи и предава! “ – споделят Зорница Иларионова и Атанас Кръстев

За първи път свирят дружно през юли 2020 на Международния фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща ” в Пловдив по покана на госпожа Мила Павлова. След сполучливата изява двамата вземат решение да създадат студийни записи на някои от творбите от концерта си. Едно от тях е известната и доста красива “Пасакалия ” за цигулка и виолончело от Хендел.

Спират се точно на това произведение, когато се ражда концепцията да снимат и взаимен видео клип. Монтажът и постпродукцията е на Стойчо Стоянов и XS Artists Music School, оператор на красивата лента е Михаил Янакиев, аудио запис и мастеринг Павел Стефанов, артистичен управител е Маргарита Тошева, гримът е поверен на Диана Колева, а фешън къща “Bridal Fashion ” трансформират младата и надарена цигуларка в една модерна принцеса. Продукцията е финансирана от Министерство на културата – Национален фонд “Култура ”.


За Атанас КРЪСТЕВ (виолончело)
Завършва НМА „ Панчо Владигеров ” с магистърска степен в класа на проф. Анатоли Кръстев (2012). Специализира при проф. Наталия Шаховская в „ Ескуела супериор де музика Рейна София ”- Мадрид. Посещавал е майсторски класове по виолончело на Д. Герингас, А. Менезес, Фр. Хелмерсон, А. Норас, Н. Гутман, Д. Вайс, Л. Кларе, А. Герхард, Янг Чанг Чо, Т. Керъл, Р. Коен, Й. Горицки, М. Клигел, Р. Лазко, Т. Деменга и други Преподава виолончело в НМА „ Панчо Владигеров ” и НМУ „ Любомир Пипков “. Доктор от 2016 година, помощник от 2016 година и гл. помощник от 2017 година
Има 16 първи и изключителни награди от интернационалните състезания в Австрия, Испания, Чехия, Сърбия и България (2001-2015), измежду които: Награда за камерна музика в Мадрид (връчена от Кралица София), от Международния конкурс за виолончелисти „ Liezen ”(Австрия – 2014), Международния конкурс „ Jeunesses musicale ”, Белград (Сърбия – 2015).
За високи достижения в региона на музикалното изкуство е почетен с Грамота и Награда на Министерството на културата, Звание на Академията за млади гении, Награда „ Златна муза ” и две „ Кристални лири ” на СБМТД (2007, 2012).
Концертирал е в Австрия, Франция, Холандия, Италия, Испания, Русия, Гърция, Чехия, Словакия, Сърбия, Бразилия и други, на всички виновни български сцени и фестивали. От 2002 година участвува във виолончеловото трио „ Cellissimo ”(с Анатоли Кръстев и Калина Кръстева). Атанас Кръстев е изнесъл над 40 концерта като солист на български и задгранични оркестри. Репертоарът му включва творби от барока до съвременността. Има многочислени, снимани „ онлайн ” концерти в Българска национална телевизия, Нова TV, Белградската национална телевизия, Бразилската TV ”Globo ”, студийни и документални записи в БНР и др.; DVD в Бразилия, CD със „ Софийски солисти ” и Пламен Джуров, CD с Трио „ Oscar Esplá de Asisa ” и други Осъществил е редакциите на виолончеловите партии в основаните от Й. Крушев транскрипции на произведения от Менделсон, Григ и Рахманинов (изд. „ Музика “). Основател и началник е на Сдружение „ Челисимо ” и на Международния фестивал „ Челисимо ”.


За Зорница ИЛАРИОНОВА (цигулка)
Зорница Иларионова е брилянтен музикант с редица интернационалните награди и показва достoйно страната ни на влиятелни музикални и международни подиуми, към този момент е покорила и сърцата на Парижани. Зорница Иларионова е родена в Плевен. Завършила е НМУ „ Любомир Пипков “ в София през 2011 година в класа на своята майка, Благородна Танева. След това продължава образованието си в Мадрид, Испания в Еscuela Superior de Musica Reina Sofia, в класа на световноизвестния възпитател проф. Захар Брон, след това в Нов български университет при проф. Марио Хосен. Специализира и в Италия при проф. Павел Верников. Младата цигуларка има редица награди от национални и интернационалните влиятелни състезания, има участия в майсторски класове и фестивали, изяви като солист. През 2015 година е удостоена с „ Кристална лира “ от СБМТД. Като притежател на Гран при от състезанието " Музиката и земята " цигуларката направи дебюта си в емисията " Франс Мюзик " на Френското радио, в която се показват лауреати от интернационалните състезания. А като победител в състезанието " Суна Кан " в Анкара, Турция, беше поканена като солист на Филхармонията на Измир.
Цигуларката е канена да води майсторски класове във Виена, Сингапур, Испания.

На 14-годишна възраст издава първия си компактдиск с произведения от Моцарт и Сарасате. През 2020 издава втория си албум „ Полет посредством музиката “. Има записи в Българско национално радио и участия в директни телевизионни излъчвания. Концертира като солист с съвсем всички симфонични оркестри в страната. През последните години печели голям брой награди на интернационалните състезания и концертира интензивно в България, Германия, Испания, Русия, Франция, Португалия, Турция, Белгия, Австрия и други

Награди и оценки:
- Два наградата от класацията „ Музикант на годината – 2019 година “ – едната премията е за “Активна креативна активност ” на Зорница Иларионова и за “Ансамбъл на годината ” дружно с пианистката Мартина Табакова. Наградите ще се връчат през есента на 2020г.
- Две първи награди от един от най-престижните интернационалните състезания " Йохан Себастиан Бах ". Събитието се състоя в края на 2018 година пред аудитория от 5000души в една от най-модерните японски зали " The Grand Hall " във Фукуока.
- Втора премия " Силвър " на състезанието за млади реализатори " Манхатън " в Ню Йорк, Съединени американски щати. Конкурс за всички струнни принадлежности и се организира под патронажа на световноизвестния пианист Иво Погорелич.
- Трета премия от Международния конкурс " Classic Pure Vienna " във Виена, Австрия, в който до финала доближават едвам 8 индивида от целия свят.
- Лауреат в състезанието на Фондация „ Йордан Камджалов “.
- На тържествена гала в Кралския замък Ел Пардо в Мадрид, младата цигуларка е удостоена персонално от Нейно Величество Кралица София с влиятелната премия „ Най-добър музикант “ в цигулковата катедра на проф. Захар Брон.
- Победител в състезанието " Суна Кан " в Анкара, Турция
- GrandPrix на Международният конкурс за млади реализатори „ Охрид, те сакам “ („ Охрид, обичам те “) 2020г.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР