Хеликоптерът за гасене на пожари вече е спрял да облита

...
Хеликоптерът за гасене на пожари вече е спрял да облита
Коментари Харесай

Прекратиха гасенето от въздуха на пожара в горите над Розино

Хеликоптерът за гасене на пожари към този момент е спрял да облита региона на огнището над карловското село Розино , където от през вчерашния ден бушува огромен горски пожар. 
Гасенето от въздуха към този момент е прекратено, така като  ситуацията там внезапно се е видоизменила и вертолетът към този момент не е ефикасен, заяви началникът на Аварийно-спасителния отряд на пловдивската пожарна, основен контрольор Димитър Бришимов.

" Обстановката е към момента неразбираема. Пожарът към този момент отвред е заварден с просека и обособен, само че има доста огромна възможност вътре в самия него да се развие " върхов пожар " в боровата корона и да прескочи още веднъж, без значение от загражденията. Тази заплаха е действителна до вечерта. Ако до тогава не се случи, нещата ще бъдат овладяни. Огънят към момента избива на места в огнището и се опитав да се " изкачва " по боровете и ние единствено го пазим. Но, вдигне ли " върхов "   пожар - ще ни прескочи. Затова споделям, че ситуацията е неразбираема " - изясни обстановката Димитър Бришимов. 

Повече от 24 часа към този момент продължава битката на пожарникарите с  пламъците, обхванали няколко огромни огнища в района, на повърхност от над 6 500 декара. Изгорели са горски и полски насаждения, бяха застрашени и обитаеми места. 

От сутринта  в горите над  Розино са и близо 60 военни и техника от 61-ва Стрямска механизирана бригада. Силният вятър и високите температури затрудняват гасенето, а обстановката е в допълнение усложнена поради практическата непроходимост на планинския регион. 

Битката за спасяването на самото село е сполучлива, само че казусът не е премахнат , съобщи кметът на община Карлово Емил Кабаиванов. 

Като евентуална причина за възникването на пожара, който потегли от гарата в Розино, кметът Кабаиванов уточни искра от преминаващ в региона трен.  

Пловдивски пожарникари, военнослужещи, лесничеи и доброволци гасиха през денонощието  огромни пожари в региона на Централен Балкан,  Стамболийски, Първенец и близките селища.
До късно след полунощ  горяха  пламнали треви  и растителност край с. Първенец, в подножието на Пловдив.  Спасени бяха здания, животни, фураж и повече от 13 автомобила. Пламна и овощна градина  край Стамболийски, загасена едвам тази заран. Борбата с пожарите продължава и сега.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР