Хеликоптерът на НАСА е на път да поеме най-голямото си

...
Хеликоптерът на НАСА е на път да поеме най-голямото си
Коментари Харесай

Хеликоптерът Ingenuity на НАСА ще полети над хълмовете на Марс

Хеликоптерът на НАСА е на път да поеме най-голямото си предизвикателство до момента. Дронът Ingenuity, който съпровожда марсохода Perseverance на НАСА, ще стартира да лети над хълмовете, които заобикалят мястото за проучване на Червената планета.

Двойката сега е на дъното на кратера Jezero, само че проектът е дружно с роувъра да се изкачат нагоре и да излязат от тази „ купа “. Следователно Ginny, както е прочут дронът, трябваше да има надстройки на софтуера, с цел да може Хеликоптерът Ingenuity на НАСА ще полети над хълмовете на Марсда се движи по наклони.

„ До този миг Ingenuity постоянно е живял с убеждението, че Марс е изцяло плосък, като палачинка “, сподели основният водач Хавард Грип пред BBC News. „ Едва в този момент с тези най-нови софтуерни актуализации можем да кажем на Ingenuity, че „ не, в действителност не е плоско; има хълмове “.

Ginny влезе в историята през 2021 година, като стана първото транспортно средство, което реализира двигателен полет в различен свят. Това беше маневра право нагоре-надолу до надморска височина от единствено 3 метра, само че потвърди правилото. Оттогава хеликоптерът е летял по-високо и по-далеч още 35 пъти. Не е неприятно за това, което трябваше да бъде единствено къса софтуерна проява. Но опциите, които дава разследващият хеликоптер, бяха просто прекомерно положителни за НАСА, с цел да ги пропусне.

Дронът в този момент поддържа Perseverance, като изследва пътя пред него, помагайки на робота с колела и неговите „ водачи на задната седалка “ на Земята да изберат верния път. Освен това се занимава с просвета, като прави фотоси от въздуха на скални разкрития от разнообразни ъгли, тъй че откривателите да могат да изградят 3D модели на забавни цели за по-нататъшно проучване.

Но бъдещето ще стане доста по-трудно. Веднага откакто Perseverance пусне някои скални проби на земята за по-късно събиране и връщане на Земята посредством задачи в края на десетилетието, марсоходът ще се насочи към високите места. И Ingenuity също.

Двойката ще се изкачи по високите 40 м отлагания на антична речна делта и по-късно ще се насочи към ръба на кратера Jezero. Новоинсталираният програмен продукт ще разреши на хеликоптера да направи нужните навигационни корекции, когато земята пред него се издигне. Трябва да помогне и при различен проблем: рискови камъни на терена сега на кацане.

Инженерите на Земята сега проучват сателитни изображения, с цел да намерят безвредни места за кацане. „ Но е по-трудно да се свържат орбитални изображения с дребни камъни на земята в хълмовете. Това е мястото, където идва тази друга функционалност, където, тъкмо преди кацане, самият Ingenuity може да огледа терена и да разбере къде са скалите и да ги избегне “, изясни Грип.

Главният водач води дневник, в който записва всички полети на Джини. „ Щяхме да летим единствено пет пъти. Мислехме си, добре, книга единствено с пет страници просто ще наподобява прекомерно неуместно. И по тази причина сложихме куп спомагателни страници там, единствено с цел да наподобява повече като същинска книга. Но познайте какво? Свършиха ни страниците. Ingenuity направи своя 36-и полет и, инцидентно, този полет означи и прага за Ingenuity, прекарал цялостен час в небето на Марс. “

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР