Хелерите са сладководни, много красиви и непретенциозни аквариумни рибки, подходящи

...
Хелерите са сладководни, много красиви и непретенциозни аквариумни рибки, подходящи
Коментари Харесай

Бременност при рибките Хелери - какво трябва да знаем

Хелерите са сладководни, доста красиви и непретенциозни аквариумни рибки, подобаващи даже за хора, които нямат опит в развъждането на рибки. Те елементарно се приспособяват към новата среда. Диетата им е разнообразна и не са нападателни по отношение на другите рибки в аквариума.

В дивата природа хелерите живеят в топлите води край Мексико и Централна Америка.

Мъжките хелери могат да доближат 15 см. дължина в дивата природа, а женските хелери – 13. Така че е значимо да ги отглеждате в по-голям съд, с цел да могат да доближат оптималната си величина.

Хелерите се развъждат доста елементарно. На процедура на всеки 4 седмици може да имате ново потомство. Единственото значимо нещо е да им осигурите доста растения. Залесяването е нужно заради обстоятелството, че след раждането живородките стават канибалистично настроени към поколението.

Бременност при хелерите

Хелерите раждат живи рибки, не хвърлят хайвер. Ако желаете да размножавате хелери, ще ви бъде доста елементарно, тъй като развъждането им става с минимална интервенция от притежателите. Размножаването може да стартира още от 3-месечна възраст.

Бременният женски хелер елементарно се познава – ще видите огромен стомах с мрачно леке наоколо до аналната перка. Сигурен знак, че раждането е близо, е когато видите женската да се отделя от мъжката. Внезапно женският хелер може да стане нападателен към колегата си. Женската, която ще ражда, ще се скрие в единия ъгъл на аквариума и ще ограничи придвижването си единствено в тази зона.

Най-добрата температура на водата за отглеждане на хелери е 25 градуса.

При едно раждане могат да се появят сред 50 и 100 нови рибки, само че не всички ще оцелеят.Женският хелер може да забременее още веднъж до 6 седмици след първото си раждане. Но може да отнеме и повече време. Някои експерти считат, че това може да се случи половин година по-късно, като тогава женската даже не се нуждае от мъжки. Хелерите могат да задържат сперматозоидите в торбичката си и да се оплождат независимо още веднъж и още веднъж.

Ако възнамерявате да развъждате хелери, в аквариума би трябвало да има повече женски, в сравнение с мъжки. Най-голям късмет за триумф ще имате, в случай че си вземете един мъжки хелер и три женски.

По време на чифтосването мъжките непрестанно ще плуват край женските.

Ако пък имате повече мъжкари, имайте поради, че те евентуално ще се бият постоянно.

Грижа за новородените хелери

 Мъжки Хелер

Хелерите са склонни да изядат бебета си. Заради това се уверете, че са добре нахранени, когато приближи раждането (давайте им храна два пъти на ден). Веднага щом видите нороворени рибки в аквариума, ги извадете в различен съд. Малките ще наподобяват на мехурчета.

Но в случай че не може да гарантирате, че ще ги хванете на време, най-добре е да им дадете опция да се скрият в огромния аквариум. Поставете доста камъни и растения, с цел да има къде да се скрият рибките.

Друг вид е да отделите бременната рибка хелер в различен съд преди раждането. Така, когато роди, ще може да извадите единствено нея и да запазите дребните, до момента в който поотраснат.

Дребосъците хелери се хранят с тубифекс, само че през първите 3-4 дни може да им давате късче жълтък, разперен в чаена лъжичка вода.

Новите рибки ще са гладни още от раждането си, по тази причина може да им давате и дребни скариди или ситно натрошени люспи. Растежът им е доста муден. Ако желаете да пораснат по-бързо, сменяйте водата им по-често и им осигурете повече протеини.

Ако и вие желаете да се сдобиете с такива домашни любимци, вижте нашите разгласи и цени за хелери.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР