Хелън Адамс Келър (на английски: Helen Adams Keller) (27 юни

...
Хелън Адамс Келър (на английски: Helen Adams Keller) (27 юни
Коментари Харесай

Родена е Хелън Келер, американска общественичка

Хелън Адамс Келър (на британски: Helen Adams Keller) (27 юни 1880 – 1 юни 1968) е американски създател, политически деятел, и преподавател. Тя е първият ням и кьорав човек, получил бакалавърска степен в изкуствата.
Историята, за това, по какъв начин нейната учителка, Ан Съливън, съумява да разбие изолираността на това малко момиченце, подбудена от неналичието на езиков контакт, и му оказва помощ да се развие, учейки го да комуникира, става световноизвестна, посредством многочислените драматизации в театъра, и филмовата продукция „ Чудодейката “ (на британски: The Miracle Worker).
Като един плодороден създател, Хелън Келър пътува доста, и бива подкрепена в напъните си против войната. Като член на социалистическата партия в Америка, и изтъкнат лобист, тя се бори за дела като правото на дамите да гласоподават, правата на служащите, социализма и други.
Хелън Адамс Келър е родена на 27 юни 1880 година, в градчето Тъскъмбия, щата Алабама, Съединени американски щати. Семейството ѝ живее в имението, Айви Грийн (Avy Green), което дядото на Хелън, е построил няколко десетилетия по-рано. Бащата на Хелън, Артър Келър, работи няколко години като редактор за Tuscumbia North Alabamian, локалния вестник, и служи като капитан в Конфедерацията. Бабата на Хелън по бащина линия, е втора братовчедка на Робърт E. Лий. Майката на Хелън, Кейт Адамс, е била щерка на Чарлс Адамс. Произхождащ от региона на Масачузетс, Чарлс Адамс също се е сражавал като боец от армията на Конфедерацията, по време на гражданската война в Америка, и бива повдигнат до сан бригаден-генерал.
Фамилията на Хелън по бащина линия, може да бъде проследена до Каспър Келър, гражданин на Швейцария. По стичане на събитията, един от швейцарските предшественици на Хелън, е бил първият учител на глухи в Цюрих. Хелън отразява тези условия в първата си автобиография, като стартира с израза: „ няма крал, който да няма родословие на плебей, както няма и плебей, без родословие на крал. “
Хелън Келър не е родена сляпа и глуха; развива се обикновено до 19-месечна възраст, когато се разболява от болест, разказана от лекарите ѝ като „ остро инфектиране на стомаха и мозъка “, което може да се свърже със скарлатина или менингит. Заболяването ѝ не трае дълго време, само че последствията от него са, че момичето остава глухо и сляпо. По това време, тя съумява да комуникира с Марта Уошингтън, шестгодишната щерка на фамилния готвач, която схваща знаците ѝ; на седем-годишна възраст, Хелън владее над 60 знака, благодарение на които съумява да комуникира със фамилията си и личния състав.
През 1886 година, майка ѝ, въодушевена от обява на Чарлз Дикенс, Американски мемоари, за сполучливото образование на друго дете в сходно положение, на име Лаура Бригман, изпраща дребната Хелън, съпроводена от татко ѝ, в търсенето на доктор Дж. Джулиян Чисълм, експерт по уши, нос, гърло, практикуващ в Балтимор, в резултат на което той ги свързва с Александър Бел, който по това време се занимава с глухи деца. Бел им предлага да се извърнат за помощ към института „ Перкинс “ за слепи, ситуиран в южен Бостън. Майкъл Анаганос, шефът на учебното заведение, се обръща към някогашната възпитаничка Ан Съливън, която също е обременена със зрението си, и е едвам 20-годишна, с молба да стане инструктор на Хелън. Това дава началото на една дълга връзка, траеща цели 49 години, преминаваща през гувернантство, последвано от другарство.
Хелън Келър написва и издава общо 12 книги и няколко изявления в медиите.
Едно от първите неща, които тя написа, когато е едвам 11-годишна, е „ Кралят Скреж “ (на британски: The Frost King), написана през 1891 година. Има изказвания, че историята е открадната от „ Скрежните феи “ (The Frost Fairies) от Маргарет Канби. Последвалото следствие разкрива, че Келър може да е страдала от криптомнезия (cryptomnesia), и разказът да ѝ е бил прочетен, само че да е не запомнила за това, до момента в който в паметта ѝ са останали детайлности от него.
На 22-годишна възраст, Келър разгласява автобиографията си, „ Историята на моя живот “ (1903), благодарение на Съливън и брачна половинка ѝ, Джон Мейси. Включва нейни изречения и историята на живота ѝ до нейната 21-годишна възраст, и е написана по времето, когато е била в лицей.
Келър написва „ Светът, в който пребивавам “ през 1908 година, като показва на читателите си, своите усеща от живота в този неин свят. „ Отвъд тъмнината “, е поредност от есета, отдадени на социализма, която бива оповестена през 1913 година.
Нейната духовна автобиография, „ Моята вяра “, е оповестена през 1927 година, и дава началото на „ Светлина в моята тъмнотия “. В общи линии тя пази учението на Емануел Сведенборг.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР