Хайде още в началото на кампанията, която вече я водят

...
Хайде още в началото на кампанията, която вече я водят
Коментари Харесай

Разцепено е лявото, а не дясното

Хайде още при започване на акцията, която към този момент я водят с цялостна пàра (и парà) къде законно, къде нелегално, да се оправим с една огромна и нездравословна илюзия, която злонамерено или от елементарна дивотия се пробват да постановат някои медии и медийно непредставени коментатори - че са налице двама десни претенденти за кмет на София и това " цепи " " десницата ". Слагам ги в независими кавички, тъй като следва да се запитаме поотделно какво тъкмо значи " цепи " и какво аджеба ще назоваваме " десница ".

Опорката

Всъщност въобще не е от дивотия, а си е рутинна PR тактика - правилно, не от най-гениалните, само че простичка, всеобща и ефикасна. Буквално часове откакто Вили Лилков разгласи кандидатурата си за кмет на София, координирано и съвсем навсякъде изгря тезата, че Вили Лилков разцепва десницата. И щом Вили Лилков разцепва ИСТИНСКАТА ДЕСНИЦА, то той напълно същинска десница не е. Не е напълно и напълно не е. Нъл така?

Вестник " Сега " излезе със заглавие: " Кметска номинация на Вили Лилков разцепи софийската десница ". Разбира се, по одобрен фасон за публицистиката от сходна категория, в относително дългия за жанра си текст не става дума за никакво разединение, не се обрисува нещо, което преди е било цяло, но към този момент не е.

Заглавието на " Медияпул " пък беше: " Вили Лилков се кандидатира за кмет против претендента на ПП-ДБ Васил Терзиев ". И изпод, несъмнено, достоверните " десни " доразвиха концепцията с присъщата си точност: " Спонсор Харизанов! Мюрето на Бойко! ".

Неудобно ми е да подсещам на експерти от калибъра на пишещите в " Сега " и " Медияпул ", че човек не се кандидатира единствено против един от съперниците, а против всички съперници. И експертите знаят това доста добре. Но тук би трябвало да се реализира друго подстрекателство.

Внушението, което би трябвало да се реализира, е че несъмнено има някаква десница, която до появяването на Вили Лилков си е била напълно монолитна, само че с неговото идване се разцепва. Внушението е, че Васил Терзиев е органически представител на десницата, неин единствен и натурален претендент, само че, видите ли, силите на злото (начело с Бойко Борисов и може би Путин) пускат " мюрето " Лилков да се прави на десен и да тревожи чистите сърца на простодушната градска десница.

Идеологията

И различен път сме говорили, че българската десница не е нито толкоз консервативна, нито толкоз капиталистическа, колкото антикомунистическа. Такава е тя и исторически, и народопсихологически. И в тази светлина да се опитваш да изкараш, че Васил Терзиев с целия си произход и с цялото си амплоа е въплъщение на българското (антикомунистическо) дясно, е, меко казано, безсрамно.

И защо е този напън да се изкарват десни? Ами, доста просто. Десните гласоподаватели и то тъкмо тези на антикомунистически принцип са най-вече (много повече от индустриалците) и с помощта на тях (освен на персоналните качества на Бойко Борисов) ГЕРБ е това, което е. Всеки се мъчи да се изкара, че точно той е " техният човек ". Такова ще бъде и държанието на антихриста, когато тръгне да се показва за Христос. За какво му е да се показва за Христос? Отговорът на този въпрос изяснява и за какво модерната левица се прави на десница.

Днес модерната културномарксическа левица, наричаща себе си " градска десница " е в суматоха тъй като същинската градска десница издигна собствен претендент. Много, в действителност може би ненадейно доста гласоподаватели, на които доскоро разчитаха и мислеха, че им се поставят по право като крепостни селяни само пред сянката на имагинерния боязън от Бойко Борисов, ще се извърнат към Вили Лилков. И в действителност, накъде да се обърне довчерашният костовист - към предприемач от люлката на Държавна сигурност, " съумял " в суровия конкурентен свят с безотчетните капитали, раздавани за основаването на подправени компании на Запад преди 1989, с капиталите от така наречените " червени куфарчета ", или към един от създателите на ДСБ? Към кого да се извърнат десебарите (пък и освен те) - към водачи, които се щурат като подплашени пекинези и не знаят накъде да се извърнат или пък са замязяли на самодоволни брюкселски госпожи, или към Вили Лилков?

" Демократична общественост " или " градска десница " лайт

И тъй като не всички са такива балами, че да повярват в дясността на ПП/ДБ, появиха се и по-рафинирани манипулатори. Както тези атеисти, които осъзнаваха парадокса на атеизма, го заместиха с по-компромисното " агностицизъм ", по този начин и тези които ги досрамя да изкарват марксистите десни, вкараха понятието " демократична общественост " вместо " градска десница ". Ето каква формулировка даде един от знаковите, по какъв начин да го нарека - представители, коментатори, мислители? - на " Правосъдие за всеки ", дето през 2020 коленичиха пред президента, който през днешния ден многозначително изписват пРеZидента: демократичната общественост " са най-вече десни, само че и такива с леви убеждения хора от всички възрасти, с разнообразни степени на обучение, от друг етнос, гласуващи за разнообразни партии. Хора, които държат на демокрацията, където ние избираме кой да ни ръководи, зачитат върховенството на правото, имат полезности, държат на своите права и свободи, само че без да нарушават непознатите ".

Стройна формулировка, само че не разказва общественост. Днес всички (с изключение може би на мен) са демократи, разпределят властта посредством избори, разчитат на институциите и върховенството на закона, ревниво държат на правата си. Всички. Това не е общественост. Общността несъмнено е разбиране, което сплотява, само че на първо място е разбиране, което обособява. Все едно да наречеш общественост всички бозайници или пък негрите в Африка... Пардон! Афроафриканците. Това не е общественост, която те дефинира политически. И в Българска социалистическа партия са демократи, и в Движение за права и свободи, и в ГЕРБ, и в ППДБ, и във " Възраждане ". Така че " демократична общественост " няма. Това е лабораторен синоним на модерното маркузеанско космополитно ляво, което в устремения си полет към бъдещето е откъснало инцидентни дрипи от премяната на остарялото дясно и се е окичило с тях като бостанско чучело.

Автентичност

Като мотив срещу достоверната дясност на Вили Лилков припомниха по какъв начин през 2019 на балотаж е подкрепил Фандъкова против Мая Манолова. Ама, дами и господа! Ставате смешни. Кого да поддържа един десен човек на подобен балотаж? Ако Мая Манолова е от едната страна на обещано нещо, то всичко от другата е дясно. Така вие не поставяте под подозрение дали Вили Лилков е десен, а го потвърждавате.

Знам, знам, че самите вие, представители на " градската десница " и на " демократичната общественост ", на локалните избори гласувахте за Мая Манолова, както на президентските гласувахте за Румен Радев. Направихте го от хлапашки дебелоглав, от вътрешна лявост или (ще ме простите!) от елементарна кретения. Сега някой различен ви е отговорен като ви подвига пилони на Рожен и събира подписи за референдум. Някой различен ви е отговорен като искрено русофилничи на " Дондуков " 2, а вие сте задачите в бяло, непоколебимо прави и най-много - десни!

Раздвоението

Петър Славов (за който, апропо, и аз съм дал своя вот преди години) инициира петиция " За осъществяване на Предварителни избори за общ претендент за кмет на София на демократичната общественост " (курсивът е мой). В нея се споделя: " Довчера част от една (демократична) общественост, симпатизантите на двата лагера към този момент намерено са разграничени и влизат в гневни конфликти между тях, вместо да се обединят против общия съперник - неприятното и непрозрачно ръководство на столицата през последните 15г.! ". Пак запитвам: коя е тази " демократична общественост ", кого обгръща, къде минават нейните граници? Или е единствено спекулативна структура в главите на неколцина водачи и функционери, обезверено търсещи формула да се закачат по някакъв метод за властта. В каква общественост съм аз със зелените от " Демократична България ", в каква общественост съм с Емили Тротинетката?

Кой е общият съперник - ГЕРБ или Българска социалистическа партия? Защото разликата е огромна. И за жалост тази " демократична общественост ", която си показват, доста по-всеотдайно ненавижда ГЕРБ, в сравнение с Българска социалистическа партия. Не съм ги видял да скачат на Българска социалистическа партия по този начин, както скачат на ГЕРБ. Нещо повече - с Българска социалистическа партия бяха в горда и самодоволна коалиция, гласоподаваха за Манолова, гласоподаваха за Радев... Е, сега са в сходна коалиция с ГЕРБ, само че това по никакъв начин не ги смущава. За тази " демократична общественост " ли става дума?

Сред подписалите декларацията мнозина са членове на ДСБ. От тях мнозина са членове на ДСБ-София. Това обаче въобще не попречи да прочетем заглавия като " ДСБ поддържат Терзиев за кмет на София, не желаят Лилков да е техен претендент " и " ДСБ-София се разграничи от проф. Лилков и застана зад Васил Терзиев за кмет ".

Последно? Сваляме доверие от Лилков или желаеме предварителни избори? Кое от двете? И двете не може. Всъщност може, по какъв начин да не може! Предварителни избори без присъединяване на Вили Лилков! Види се това е концепцията на така наречен " демократична общественост ".

И още. Какво да разбираме под " демократична общественост " стана ясно, само че какво да разбираме под " ДСБ-София "? Имам познати, правилно не доста, които към момента не са напуснали ДСБ и са от София, само че тях никой не ги е питал дали смъкват доверието си от Вили Лилков. Та, що е то " ДСБ-София "?

Следовниците

Да оставим настрани водачите и деятелите, пиарите и стратезите. Да забележим публиката, последователите и почитателите на " демократичната общественост ". Публиката обезумя. Вече не знам от кого да се смущаваме повече - от претендента или от гласоподавателите му. Сред елементарните последователи има страшни идиоти, но в действителност страшни идиоти! Такава сляпа ненавист, такива спазми от време на време ми се костват безчовечен. Ще ме е позор да се наредя до такива хора. Ще ме е боязън. Не знам по какъв начин се усещат естествените поддръжници на Васил Терзиев (а множеството са такива) до сходни свои " съидейници ". Мислех да изтъквам, само че няма. Прекалено грозно е.

Познавам някои от тях. През 1989 таман завършвахме университета. Деца на " съумели " при комунизма хора, най-много културтрегери (или най-малко моите познати бяха такива, вие кажете за вашите) - писатели, поети, музиканти, архитекти, скулптори, художници, артисти и режисьори, членове на ловни дружинки - все дейни и проникновени деятели на социалистическия натурализъм. След 89 децата на тези деятели (моите познати) политически се аранжираха в по-светло или по-тъмно синьо, едно тъй като бяха привикнали на загниващите западни артикули, и друго, тъй като взеха решение, че вятърът дълго ще духа в тази посока и че те би трябвало да са " в крайник с времето ". Преглътнаха да се назовават " десни " (такива хора елементарно преглъщат и по-страшни неща), само че в никакъв случай не не помниха привилегиите на социалистическия строй. Е, за кого да гласоподават през днешния ден тези? За кого да гласоподават децата им, в случай че не за своите явни себеподобни. Така че какво е разцепил Вили Лилков? Нищо не е разцепил. Всеки е там, където си е бил. Просто ветровете са други и е различен кракът на времето.

Никаква десница не е разцепил Вили Лилков. Той просто явява десницата - остаряла, същинска и монолитна, - пък тя да се оправя както знае. Ако е писано да яде пердах - ще яде. Другото не е десница - десетки пъти сме говорили за това. Разцепена е левицата. Старата болшевишка левица (БСП) се изправи против новата културномарксическа левица (Промяната, ДБ). Лявото стана тясно за толкоз доста левици. Затова се мъчат да изчовъркат нещо от дясното.

Когато някой предизборно ви приказва, че десницата е разцепена, че Вили Лилков не я съставлява и всевъзможни други тайни теории, да знаете, че става дума за най-обикновено продуктово позициониране. Един от най-висшите партийци на " Да, България! " преди няколко дни още веднъж се засилва да пуска клишета в не изключително известния си профил, откакто беше мълчал от 2019, когато се задъхваше от фини прахови частици (дори се учудих, че е съумял да оцелее). Прави се на човек от народа. Говори простичко и симпатичничко, с лесни за мелене лозунги. Не, не са хора от народа. Това също е продуктово позициониране. Нещо като лов на шарани с бастун. Нещо като " Рожби благи, отворете! " в приказката за седемте козлета. Не мисля, че би трябвало да отваряме портите на замъците си пред всеки популист с тебеширен глас. Освен това мисля, че Картаген би трябвало да бъде опустошен.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР