Хавайският Мауна Лоа, най-големият действащ вулкан в света, изригна за

...
Хавайският Мауна Лоа, най-големият действащ вулкан в света, изригна за
Коментари Харесай

Най-големият вулкан в света изригна за първи път от десетилетия

Хавайският Мауна Лоа, най-големият настоящ вулкан в света, изригна за първи път от близо 40 години, оповестиха американските управляващи, като е изхвърлил лава и пепел, а спешните екипи са минали в положение на паника.

Изригването може да съставлява опасност за околните поданици, заяви Геоложката работа на Съединени американски щати в 23:45 ч. локално време в неделя (9:45 ч. по Гринуич в понеделник) към 15 минути след изригването на територията на Националния парк " Хавайските вулкани ".

Властите на Хаваите оповестиха, че не са издавани заповеди за евакуация, макар че регионът на върха и няколко пътя в района са затворени, а два приюта са отворени като защитна мярка.

Издадена е рекомендация за рухване на пепел по посока напразно от вулкана, като се чака леко струпване на пепел върху корабите в океанските води около югоизточната част на Големия остров.

Уебкамерата на USGS на северния борд на връх Мауна Лоа сподели дълги ярки еруптивни пукнатини в кратера на вулкана, контрастиращи с тъмнината на нощта.

Робин Джордж Андрюс, академик и вулканолог, съобщи, че съществува по-голяма опасност, в случай че магмата стартира да се излива от така наречен разломни зони по фланговете на вулкана. Макар че към момента няма данни това да се случва в този момент на Мауна Лоа, " фактът, че това е рискова планина, която не е изригвала от 1984 година - най-дългата пауза в записаната й история - е повода всички да я следим ", написа Андрюс в Twitter.

Най-големият по размер вулкан на Земята, Мауна Лоа, чието име значи " Дългата планина ", обгръща половината от Големия остров и е по-голям от останалите Хавайски острови, взети дружно. Подводните флангове на вулкана се простират на километри под морското ниво до океанското дъно, което от своя страна е потиснато от огромната маса на Мауна Лоа - съгласно USGS върхът му се намира на към 17 км над основата.

Един от шестте дейни вулкана на Хавайските острови, Мауна Лоа е изригвал 33 пъти от 1843 година насам, съгласно USGS. Последното изригване през 1984 година е траяло 22 дни и е провокирало потоци от лава, които са достигнали на към седем километра от Хило, град на североизток, в който през днешния ден живеят към 44 000 души.

Килауеа, вулкан на югоизточния фланг на Мауна Лоа, е изригвал съвсем непрестанно сред 1983 и 2019 година, а актуалното едва изригване там продължава от месеци.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР