Хасковското Тракийско дружество Георги Сапунаров, читалище Тракия и информационния център

...
Хасковското Тракийско дружество Георги Сапунаров, читалище Тракия и информационния център
Коментари Харесай

Тракийци честват 9 май с Музикално пътешествие в Европа

Хасковското Тракийско сдружение " Георги Сапунаров ", читалище " Тракия " и осведомителния център " Европа непосредствено " означиха Денят на Европа - 9-ти май.
Тракийци бяха подготвили специфична стратегия с песни и типичен осъществявания от Стария континент.
Посланието на тържеството беше, че музиката сплотява европейските нации.
Председателят на сдружението Кирил Сарджев, сподели че Европейският съюз и предшестващата го Общност настоманата и въглищата са едни от най-ценните хрумвания за опазване на мира и усилването на културните и търговски връзки в Европа.
Седем от 10-те портрета на велики оперни реализатори в най-прочутата опера в света " Ла Скала " в Милано са на българи.
Там са овековечени ликовете на популярните ни артисти Борис Христов, Николай Гяуров, Никола Гюзелев, Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, Елена Николай и Надя Ковачева. Само трима са определените да красят " Ла Скала " от целия останал свят и това са имена като Пласидо Доминго, Марио Дел Монако и Мария Калас. Бившата учителка и огромен обожател на класическата музика Венета Стратиева, сподели че музиката е нещото, което дава единтичността на европейските народи, само че ги откроява и сплотява в същото време.
Както Хайне споделя: " Музиката стартира там, където свършва словото ".
Когато при една от последните международни войни са желали да унищожът духа и да пречупят Италия съперниците и са почнали масирани бомбандировки над Милано за да срутен до основи спектакъл " Ла Скала ". Така и става, само че след войната първата постройка, която популацията на града стартира да възвръща с дружни старания е точно операта.
Никой не може да си показа духа на Виена без композиторите Йохан Щраус татко и наследник. Това, което пък дава музикалния принос на България в Европейски Съюз несъмнено е нашият необикновен фолклор. Самобитните ни създатели и гении като Дико Илиев, който макар, че е без музикално обучение композира над 70 хора, от които най-известното и до ден сегашен си остава " Дунавското хоро ", с което стартира всяка нова година у нас. Венета Стратиева бе направила и спонтанна витрина с билети и стратегии от разнообразни опери в Европа, които е имала щастието да посети. Сред тях са операта във Виена, и тези в Стара Загора, Пловдив, София и други.

Празнуващите в залата на читалището бяха зарадвани и с майсторските осъществявания на китариста от инж. Димо Костов, който изпя няколко песни на Емил Димитров, гръцки и италиански песни.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР