Хашлама (Khashlama) е известно арменско ястие, което най-често се приготвя

...
Хашлама (Khashlama) е известно арменско ястие, което най-често се приготвя
Коментари Харесай

Хашлама: Арменското ястие с невероятен вкус

Хашлама (Khashlama) е известно арменско ядене, което най-често се подготвя от агнешко или телешко месо и зеленчуци. Основно негово преимущество е простотата на приготвянето му: задоволително е да се сложат всички съставки в огромен съд и да се слагат на огъня.

Резултатът е апетитно, сочно и извънредно леко месо, в комбиниране с ароматни зеленчуци и ароматизирано с букет от подправки, което не може да остави апатичен нито един фен на месните ястия.

Хашламата е обичайно и обичано ядене на източните нации. Спорът към коя тъкмо национална кухня принадлежи не е от през вчерашния ден. Кавказките нации към момента настойчиво спорят за произхода му и претендират за негови откриватели.

По принцип, името е с арменски генезис и идва от думата " хашел ", което се превежда като: " месо, твърдо парче ". Това, несъмнено напълно не значи, че ястието е в действителност е с арменски генезис.

Тази вкусотия е приготвяна още от остарели времена от планинари и пастири, които живеели високо в планините и не са имали изключително многообразие във връзка с храната. В днешно време в арменската кухня хашламата съставлява много гъста чорба, а в Грузия, тя се подготвя с доста корени и кориандър.

 Арменска Хашлама

В други национални кухни в рецептата наложително участват огромно количество зеленчуци, многообразие от подправки и билки. Има предписания, където месото се подготвя извънредно с подправки и с прибавянето на бира. Съставките и технологията на подготвяне могат да варират, само че главната роля на месото остава.

Съществуват обаче някои съществени тънкости на приготвянето. Най-често за готвене се употребява агнешко, от време на време говеждо или телешко месо, както е признато у източните нации, до момента в който свинско и птици не са за предпочитане.

Парчета месо би трябвало да са нарязани на едро, а от време на време се готвят и цели. Ако месото е от младо животно ястието се оставя да къкри към два часа, само че в случай че е от възрастно животно, готвенето може да продължи и 6 часа.

Зеленчуците се нарязват също на едро и се прибавят в средата на готвенето. Хашламата се сервира с чаша изсъхнало алено вино и свежа салата. За приготвянето и е най-добре да се употребява глинено гърне, защото то най-добре задържа топлината.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР