Хашимото е автоимунно заболяване, което нанася вреди върху работата на

...
Хашимото е автоимунно заболяване, което нанася вреди върху работата на
Коментари Харесай

Полезни храни при Хашимото

Хашимото е автоимунно заболяване, което нанася вреди върху работата на щитовидната жлеза. Вследствие на заболяването, жлезата може да се подуе или да се повреди доста, което да аргументи хормонален дисбаланс. Хашимото може да се диагностицира и да се управлява, само че не и да се излекува напълно.

При съществуването на тази болест, пациентът би трябвало да се съветва с доктор и да предприеме нужните ограничения. Освен това, той би трябвало да поставя ежедневни старания, с които да способства за естественото действие на организма.

Едно от тях е вярното хранене, което изиграва забележителна роля при диагноза като Хашимото. В идващите редове вижте кои са най-полезните храни при Хашимото:

При Хашимото е от изключителна значимост за пациента да си обезпечава нужните равнища от витамин D. Освен посредством всекидневно излагане на слънце, човек може да си обезпечава този витамин и от хранителни субстанции като месо, млечни артикули, риба и някои типове гъби.

Селенът е друго вещество, което е играе основна функционалност в възстановяване на здравословното положение при Хашимото. То може да се набира от хранителни артикули като праз лук, броколи, зеле, чесън, месо, яйца и риба.

При това автоимунно заболяване постоянно се следи стоманен недостиг. Затова е значимо да се употребяват богати на желязо храни. Такива са рибата, месото, яйцата, зеленолистните зеленчуци и пълнозърнестите храни.

 бобовите са потребни при Хашимото

Други хранителни артикули, които са потребни при Хашимото:

- всички бобови култури (боб, грах, леща);

- сурови ядки и семена;

- плодове и зеленчуци, които би трябвало да бъдат свежи и пресни;

- безглутенови разновидности на макаронени произведения и паста;

- зърнени култури и брашно като лен, ориз, амарант, соя, киноа, царевица и бобово брашно;

- храни, богати на фибри – малини, ябълки, портокали, банани, булгур, чиа, сладостен картоф, тиква, броколи и други;

- храни, богати на хлорофил – спанак, магданоз, рукола, целина, люцерна, краставици, коприва, босилек и др.

Освен уравновесеното хранене, пациентите би трябвало да отделят време във физически извършения, да си обезпечават постоянен и първокласен сън, както и да понижат допустимо най-вече равнищата на стрес.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР