Хашим Тачи трепери в Прищина, а Бойко Борсов козирува в

...
Хашим Тачи трепери в Прищина, а Бойко Борсов козирува в
Коментари Харесай

Балканските грабливи птици наедряха за европейски отстрел

Хашим Тачи трепери в Прищина, а Бойко Борсов козирува в София. Балкански водачи със сенчесто минало имат аргументи да се угрижат за политическото си оцеляване след сигнали, че могат да изгубят европейската си защита. Косовският президент пръв ще послужи за инспекция до каква степен европейските политици са склонни да се отърсят от " другарството " на лица, които слагат под подозрение готовността им да бранят върховенството на закона. Българският министър председател, който стана обект на испанско следствие за пране на пари, евентуално ще стиска палци европейският сезон за отстрел на балкански грабливи птици да завърши без титли.

Обвиненията против Хашим Тачи са за военни закононарушения, търговия с човешки органи, стотина убийства и всевъзможни злоупотреби, които срамят освен косовската страна, само че и страните, признаващи дружно с нея властта му за изцяло законна. Трябваше да минат 20 години от войната в Косово, с цел да се усетят европейските му настойници, че нещо не е наред освен с него, само че и с тях самите. Специализираната прокуратура в Хага за първи път даде на 24 юни юридическа форма на отдавнашните съмнения, че някогашният пълководец на Армията за избавление на Косово (УЧК) е военнопрестъпник, преквалифициран след войната като политически необут на организирната престъпност в Косово.

На 29 юни той отхвърли да подаде оставка, до момента в който не бъде извикан от Специализирания съд в Хага, само че колкото и да се държи за президентското кресло, интернационалната му политическа кариера свърши. Два дни по-рано той трябваше да се яви във Вашингтон дружно със сръбския президент Александър Вучич, с цел да договаря под американска закрила за дефинитивно споразумяване на косовския въпрос, само че президентът Доналд Тръмп му даде да се разбере, че е нежелателен. Сигурно е, че и други европейски водачи ще стартират да го отбягват. Поставен в цялостна изолираност, той няма да има различен ход, с изключение на да напусне поста си, само че инатът му да остане единствено ще покаже, че интернационалният напън може да бъде сполучлив, в случай че е задоволително мощен.

Ще се види и друго: Че за такива едри престъпни лица

 

би трябвало да има ексцентричен юридически механизъм,

 

тъй като обичайните принадлежности не ги ловят. Изграждането му стартира през 2015 година, когато Прищина бе принудена да промени констиуцията си, с цел да признае върховенството на изнесената отвън косовските граници специфична правосъдна система. Седем години бяха нужни, с цел да се пристъпи към съответна работа, откакто някогашната основна обвинителка на трибунала за някогашна Югославия Карла дел Понте (Швейцария) направи шокиращото разобличаване през 2008 година, че хора на Тачи са убивали, с цел да търгуват с органите на своите жертви. През 2011 година тематиката бе продължена от различен швейцарец - депутата Дик Марти, който показа отчет пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа за закононарушения против човечеството на косовските размирен водачи. Неговият отчет породи потребност от по-задълбочено европейско следствие, а Тачи и обкръжението му дадоха единодушие за сформирането на профилирана прокуратура и съд в Хага, с цел да покажат какъв брой са уверени в своята непорочност. През 2017 година новата правосъдна конструкция, финансирана основно с европейски средства, проработи под председателството на българката проф. Екатерина Трендафилова. Тя има огромни компетенции и може даже да изземе сходни каузи от косовски съдилища, като продължи разглеждането им в Хага, с цел да се избегне въздействието на локалните политически и мафиотски среди.

Макар че по статут тя е изцяло самостоятелна от националните управляващи,

 

това е звезден миг за България

 

да се чуе името й в отбрана на върховенството на закона в Европа. Друго съображение за такава чест към този момент не се обрисува, тъй като България продължава да се слави като най-корумпирана страна в Европа, само че без корумпирани на високо ниво (осъдени). Българската прокуратура демонстрира удивителна пъргавост против съперниците на ръководещата върхушка, само че е стеснителна и бавна, когато пораждат съмнения за честността на самия министър председател. Няма подозрение, че никакви компромати не биха раздрусали креслото му, в случай че не дойдат от уважавани институции в чужбина. Публичното му ласкателство към непознати " началници ", изключително когато става дума за пари, издава паниката му да не го запишат в някой черен лист. Трогателно е да се гледа по какъв начин той козирува на компютъра си, виждайки на екрана ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, откакто дни по-рано мнозина са чули по какъв начин човек с глас като неговия сипе цинизми по адрес на европепейски водачи.

Корупцията и парите са неделими, а едно чекмедже на нощно шкафче, цялостно с пачки по 500 евро, може да приказва повече от всевъзможни отчети на Еврокомисията за корупцията на високо ниво в България. Специално тези банкноти към този момент не се печатат и от 26 април 2020 година стартира изтеглянето им от обращение. Причината е, че стойноста им е прекомерно огромна за настоящи платежни потребности и служат основно на трафиканти за незаконни финансови интервенции. Един милион евро в такива банкноти тежат едвам 2 кг и 200 грама и елементарно се побират в чекмедже. Като го напълниш два-три пъти, можеш да купиш на своя обичана къща в Барселона, без да оставяш името си на входната врата. Така едрата корупция се оказва лекичка и не оставя дълбоки следи, по които да тръгнат прокурорите, изключително в случай че са български.

В други страни обаче доста по-малки суми са задоволителни,

 

с цел да бъде наказан на затвор някогашен министър председател

 

Така стана на 29 юни във Франция, където Франсоа Фийон бе наказан на 5 години затвор, тъй като до момента в който бил народен представител назначил жена си Пенелопа за своя фиктивна парламентарна сътрудничка. От което парламентарният бюджет бил ощетен с 613 000 евро за 15 години - пет пъти по-малко, в сравнение с за къща на държанка в Барселона.

Когато европейските страни се стараят да опазят парите си от своите крадци, надали са щастливи да гледат по какъв начин непознатите гребат с цялостни шепи от вноските им в бюджета на Европейски Съюз. Създаването на службата на европейския прокурор, която би трябвало да проработи същински следващата година, е израз на тъкмо такова терзание. Но с нея няма да се извърши задачата за опазването на финансовите ползи на Европейски Съюз, тъй като прокуратурата, основана в Люксембург, единствено ще следи да не се злоупотребява с отпуснатите еврофондове. В момента тече доста напрегната полемика изобщо да не се дава достъп до еврофондове на страни, които имат проблем с върховенството на закона. Предлага се те да бъдат изолирани от общата хазна посредством гласоподаване с квалифицирано болшинство, което значи, че няма да могат да блокират сходни решения, каквато опция съществува при гласувания с консенсус.

България трепетно чака Европейска комисия да приключи публично действието на Механизма за съдействие и инспекция, само че още през септември неговите отчети ще бъдат сменени от общи за всички страни в Европейски Съюз отчети за върховенството на закона. Тогава тя ще може да се съпоставя с другите, както и те с нея, и всеки ще е в положение да запита: Защо Франция да може да осъди министър председател за корупция, а България - не? Защо разбойници като Хашим Тачи могат да бъдат сложени в интернационална изолираност, а други балкански сходства да се считат недосегаеми?
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР