Хърватското министерство на икономиката и устойчивото развитие осъди убийството на

...
Хърватското министерство на икономиката и устойчивото развитие осъди убийството на
Коментари Харесай

Убит вълк и провесен на табела на хърватски град предизвика остър спор

Хърватското министерство на стопанската система и устойчивото развиване осъди убийството на вълк в град Грачац в централната част на страната и посочи, че вълкът е предпазен тип и убийството му е наказуемо, до момента в който фермерите от региона се оплакаха, че страната води спорна политика, поради която те отглеждат " добитък за вълците ", оповестява порталът Индекс.

Повод за разногласието беше тяло на вълк, разпънато на пътен знак на входа на Грачац, което бе намерено в събота от полицията. Няколко дни по-рано, през нощта против 18 април, вълци раздраха 87 овце в село край Грачац.

Министерството предизвести, че убийството на вълци може да нанесе обилни вреди на екосистемата, тъй като евентуално води до промени в глутницата, които могат да доведат до разпадането й и до непредвидимо държание на вълците при независимото търсене на храна.

Вълкът в Хърватия е строго предпазен тип и убиването му е неразрешено, а санкцията за извършители е 40 000 куни /близо 5300 евро/ и затвор до 3 години.

Министерството съобщи, че обезпечава компенсации за потърпевшите от нападенията на вълци стопани, които възлизат на 1,75 милиона куни /230 000 евро/ годишно, и прикани селските стопани да пазят по-добре добитъка си. Статистиката за нанесените вреди и изплатените компенсации не приказва за увеличение на броя на нападенията от вълци, уточни министерството.

Фермерите обаче считат, че са ощетени от отбраната на вълците и че страната е трансферирала на тях отговорността, бави компенсациите и не заплаща задоволително.

Собственик на овцеферма се оплака, че преди няколко години 291 негови овце са потърпевши от вълци, а страната е признала единствено 77, които са били убити от глутницата, а за останалите 214 оценила, че са се задушили при скупчването в кошарата в безпомощното си бягство от вълците. За тези 214 овце, които за Хърватия съставляват много огромно стадо, притежателят не е получил обезщетение.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР