Хърватският ветеринарен институт потвърди първите случаи на африканска чума по

...
Хърватският ветеринарен институт потвърди първите случаи на африканска чума по
Коментари Харесай

Първи случаи на африканска чума по свинете в Хърватия

Хърватският ветеринарен институт удостовери първите случаи на африканска чума по свинете в две ферми в Посавски Подгаици, Източна Хърватия, съобщи Хина, базирайки се на известие на хърватското министерство на земеделието.

Това са първите доказани случаи на африканска чума по свинете в Хърватия.

Фермите, в които е доказано съществуването на заболяването, са дребни стопанства, в които прасетата се отглеждат в открити уреди.
Африканската чума по свинете е заразно вирусно заболяване при домашните и дивите прасета, което се демонстрира под формата на хеморагична тресчица, като смъртността може да доближи 100 %. Не съставлява заплаха за хората и другите животни, само че се популяризира доста бързо.

Хърватската ветеринарна ревизия дефинира превантивни ограничения за надзор, в това число и наложителна приложимост на дезинфектанти и предпазваща екипировка, както и възбрана за пренасяне на свинете. Останалите свине в двете стопанства ще бъдат умъртвени и ще бъдат основани зони с стеснен достъп, с цел да се ограничи разпространяването на заболяването.
Докладвани са още два хипотетични случая на африканска чума по свинете – един в Гуня и един в близкото Раево село, Източна Хърватия. И в двете ферми са взети проби и са наложени превантивни ограничения.

Хърватското министерство на земеделието ускори превантивните ограничения, като издаде нова заповед с ограничения за попречване на африканската чума по свинете и за ранното ѝ идентифициране в Хърватия. Заповедта влезе в действие на 10 юни.
В края на предходната седмица беше доказано съществуването на огнище на африканска чума по свинете в Босна и Херцеговина, на територията на Република Сръбска. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР