Хърватският евродепутат Тонино ПицулаБез истинска демократична легитимност никое правителство не

...
Хърватският евродепутат Тонино ПицулаБез истинска демократична легитимност никое правителство не
Коментари Харесай

Пицула: Черна гора трябва да реши – евроинтеграция, или да е стока на руски и сръбски интереси

Хърватският евродепутат Тонино Пицула
„ Без същинска демократична легитимност никое държавно управление не може да реализира всеобхватни и задълбочени промени “, съобщи докладчикът за Черна гора в Европейския парламент Тонино Пицула във връзка вота на съмнение към държавното управление на Черна гора.

Той акцентира, че ръководството на доближаването с Европейския съюз не е механически въпрос, а първокачествен политически развой, който изисква ясна поддръжка без балансиране на дребни политически сметки.

Според Пицула изпълнителната власт през предходните две години не е съумяла да обезпечи поддръжката на Народното събрание за основни проевропейски решения. Той акцентира, че „ политиката на Черна гора би трябвало да реши дали ще продължи в посока европейска интеграция или ще се трансформира в стока на съветските и сръбските ползи в района “.

„ Гражданите на Черна гора към момента ясно поддържат участието в Европейски Съюз и това би трябвало да получи ясна поддръжка на избори, които дават отговор на тази настройка. Такова Народно заседание и държавно управление ще имат несъмнената поддръжка на Европейския парламент, както и моята – като докладчик за Черна гора ”.

Парламентът на Черна гора гласоподава през нощта в събота избор на съмнение на държавното управление на премиера Дритан Абазович. Предишното съдружно държавно управление на страната, в което Абазович бе вицепремиер, също бе свалено с избор на съмнение през февруари тази година.

Едно от тежките обвинявания към кабинета на Абазович гласеше, че е “изоставил европейския дневен ред на Черна гора ”, а основният мотив за парламентарната офанзива против него бе подписването на “Основно съглашение ” със Сръбската православна черква.

Предстои и различен избор на съмнение, плануван за 2 септември. Той включва предложение за премахване на ръководителя на Народното събрание Даниела Джурович и е подсилен от Демократичния фронт, Движението за промени, Демократична Черна гора, ДЕМОС и Истинска и обединена Черна гора.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР