Хърватски рибари са открили и извадили частично от морето останките

...
Хърватски рибари са открили и извадили частично от морето останките
Коментари Харесай

Хърватски рибари намериха останки на военен самолет, изчезнал през 1991 г.

Хърватски риболовци са разкрили и извадили отчасти от морето останките на югославски боен аероплан, който липсващ по време на подготвителен полет в региона на Задар на 5 септември 1991 година, няколко дни преди началото на открити въоръжени конфликти на Югославската национална войска и хърватските сили, съобщи организация Бета.

Рибарите извадили крило на аероплан Галеб Г-2 с идентификационния номер на изчезналия аероплан.
С намирането на останките се обяснява и ориста на изчезналия тогава капитан Неша Врангеловски, който на 5 септември 1991 година изхвърчал от летище Земуник за подготовка. За финален път той се обадил по радиото, когато летял на 100 метра над морето. Пет минути по-късно липсващ.

Веднага почнало издирването му, а боен хеликоптер разкрил петролно леке на повърхността на морето и било преценено, че самолетът е потопен на дълбочина 65-70 метра. Бил избран и транспортен съд от военноморския флот, който да извади останките, само че интервенцията била прекъсната поради започването на военните дейности.

През май тази година група чешки водолази откриха край хърватския град Примощен останките на различен югославски аероплан, в който на 19 септември 1991 година е умрял поручик Валтер Юришич. Причината за рухването на този аероплан до момента не е открита, а на подводните фотоси на корпуса на самолета не се виждат следи от дейностите на противовъздушна защита.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР