Хърватската демократична общност (ХДО), която получи най-много депутатски места в

...
Хърватската демократична общност (ХДО), която получи най-много депутатски места в
Коментари Харесай

Хърватия с ново правителство: Пленкович се договори с крайната десница

Хърватската демократична общественост (ХДО), която получи най-вече депутатски места в хърватския парламент на изборите предишния месец, се контракти през днешния ден с дясноцентристката партия Отечествено придвижване (ОД) за сформиране на държавно управление, заяви хърватският уебсайт „ Индекс “, представен от Българска телеграфна агенция.

На 17 април се създадоха парламентарни избори в Хърватия, като относителният победител е ХДО, която завоюва 61 от 151 депутатски места, което обаче не е задоволително за сформиране на независимо държавно управление. Коалицията към опозиционната Социалдемократическа партия завоюва 42 места, Отечественото придвижване – 14, обединението Мост-Суверенисти – 11, платформата „ Можем “ – 10, Демократическата партия на Истрия и Независимата платформа Север по две места, а Фокус – едно. Етническите малцинства имат осем места в Народното събрание.

Правителственият представител Марко Милич удостовери през днешния ден, че след двудневни договаряния ХДО и ОД са постигнали единодушие за сформиране на ново парламентарно болшинство, както и за структурата на бъдещото държавно управление. Предложението за притежател на мандата ще бъде досегашният министър председател Андрей Пленкович.

ОД ще поеме три ресора – земеделие, енергетика и демография, оповестява хърватският вестник „ Ютарни “.

По-рано бе обявено, че ХДО ще бъде подкрепена и от част от представителите на малцинствата в Народното събрание, макар че към момента не е ясно кои тъкмо.

Досегашният съдружен сътрудник на ХДО - Независимата демократична сръбска партия (SDSS), чийто представител до момента беше вицепремиер в държавното управление на Пленкович, няма да бъде част от ръководещата коалиция в новото държавно управление. Отечественото придвижване е сложило като изискване за коалиция това SDSS да не взе участие в парламентарното болшинство на бъдещото държавно управление.

Председателят на Независимата демократична сръбска партия (SDSS) Милорад Пуповац разяснява пред районната телевизия Ен 1, че партията поддържа Андрей Пленкович, само че не всички депутати от партията ще поддържат състава на новото държавно управление.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР