Хърватия, която пое за 6 месеца ротационното председателство на Съвета

...
Хърватия, която пое за 6 месеца ротационното председателство на Съвета
Коментари Харесай

Хърватия възнамерява да изпревари България в Шенген

Хърватия, която пое за 6 месеца ротационното председателство на Съвета на Европейски Съюз, има намерение да изпревари България и Румъния в упоритостта си да влезе в Шенгенската зона. Премиерът Андрей Пленкович се срещна в Загреб с публицисти във връзка началото на председателството и разкри някои аспекти от програмата на своята страна отпред на Европейски Съюз, съобщи основаният в Брюксел уебсайт EURACTIV.bg

„ Хърватският министър председател призна, че и България, и Румъния изпреварват Хърватия с кандидатурата си за Шенген, само че че трите страни са „ на същото равнище “ във връзка с позитивната оценка от страна на Комисията. Според Пленкович обаче Хърватия има преимущество: България и Румъния към момента са под по този начин наречения Механизъм за съдействие и инспекция (МСП), основан като изискване за присъединението им към Европейски Съюз през 2007 година Хърватия се причисли към Европейски Съюз през 2013 година без сходно наблюдаване “, написа създателят Георги Готев.

България и Румъния са “подобни, само че разнообразни в това упражнение ”, сподели Пленкович, само че бе внимателен, когато отговаряше за графика за кандидатурата на Хърватия за Шенген. “Ще настояваме за тази цел, само че знам, че това няма да бъде тематика, която ще бъде прегледана извънредно ”, сподели той, като добави, че Хърватия ще направи всичко, с цел да забърза процеса. Това включва прогрес в промяната на Дъблинското съглашение за бежанците, чийто главен препъни камък е разпределението на молбите на мигранти сред държавите-членки на Европейски Съюз.

Хърватските дипломати, с които EURACTIV беседва, потвърдиха, че Хърватия има за цел да се причисли към Шенген преди Румъния и България. Във всеки случай те обявиха, че Хърватия не желае да бъде част от „ пакет “ с тези две страни.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР