Харолд е объркан юноша, който посещава погребения за забавление и

...
Харолд е объркан юноша, който посещава погребения за забавление и
Коментари Харесай

Харолд и Мод“ за първи път в книга на български

Харолд е комплициран младеж, който посещава погребения за развлечение и постоянно инсценира гибелта си по най-неочаквани способи. Мод е съвсем 80-годишна, обича да краде коли и да прави полицията за смях. Ексцентризмът на тези двама герои, които ориста среща, ги трансформира в култови облици. Те са увековечени във филма „ Харолд и Мод “ от 1971-ва, в доста театрални постановки, в това число и у нас, а в този момент за първи път на български се разгласява и едноименният разказ. 



Стефан Данаилов и Леда Тасева като Харолд и Мод в незабравимата режисура за телевизионния спектакъл от 1978 година, дело на Хачо Бояджиев

Авторът  Колин Хигинс е американски сценарист, продуцент и режисьор, който написа книгата и сюжета си по едно и също време като дипломна работа за магистратурата си. „ Харолд и Мод “ излиза по книжарниците на 31 януари със знака на издателство „ Кръг “, в превода на Владимир Германов и с красива корица от Виктория Видевска.

Възможно ли е деветнайсетгодишният Харолд, който обикаля из града с персоналната си катафалка, да се научи да живее пълнокръвно от щурата Мод, или обстановките, в които младите попиват мъдростта на старите, си остават просто факсимиле? Възможно ли е сред двамата герои да се построи другарство, което да прерасне даже в освен това? 

Отговорът е позитивен, щом става дума за Мод, която разрушава всички стандарти на пух и прахуляк. Мод постоянно напомня на близките, че нищо не е постоянно – нито движимостите, нито дните ни на този свят.



„ Не можеш да позволиш светът да те съди толкоз строго “, споделя тя на своя млад другар. И още: „ Най-добре е да не си прекомерно честен. Самозалъгваме се и губим прекалено много от живота си. Цели се над морала “. Или: „ Светът няма потребност от още стени. Всички би трябвало да излезем и да строим мостове! “.

И по този начин, до момента в който Мод отваря очите на Харолд за всички благоприятни условия на живота, младежът се кани да отпразнува с нея осемдесетия ѝ рожден ден. Всеки е подготвил изненада за другия, само че изходът от едната е изключително сложен.

Вълнуващ, занимателен и невероятен, романът „ Харолд и Мод “ бързо печели благосклонностите на читатели по целия свят. Едноименният филм с носителката на „ Оскар “ Рут Гордън, е награден с две статуетки „ Златен глобус “. 

Спектакли по пиесата и до през днешния ден се играят на театрална сцена по целия свят – от „ Бродуей “ до България. Незабравима остава телевизионната режисура на Хачо Бояджиев от 1978-а със Стефан Данаилов като Харолд и Леда Тасева като Мод. Всички нейни фенове безспорно ще харесат и романа, в който се споделя цялата история на обичаните герои.

Колин Хигинс (1941 – 1988) е американски сценарист, продуцент и режисьор. Първият му план „ Харолд и Мод “ е стартират под формата на сюжет за магистърския му труд, след което редом е доразвит в книга и филм. Хигинс има номинации за „ Еми “ и „ Златен глобус “, само че името му остава вечно обвързвано най-много с „ Харолд и Мод “.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР