Хапвате си шоколад и изведнъж ви заболяват зъбите Стряскате се, разбира

...
Хапвате си шоколад и изведнъж ви заболяват зъбите
Стряскате се, разбира
Коментари Харесай

Изтриване на зъбите – какво представлява и как се лекува

Хапвате си шоколад и внезапно ви заболяват зъбите

Стряскате се, несъмнено, и тичате до огледалото да ги огледате за кариес. По-вероятно е болката да е признак за така наречен заличаване на зъбите. Него мъчно ще го забележите в огледалото.

Изтриването съставлява понижаване на височината на зъбната коронка. То може да бъде физиологично, появяващо се с придвижване на възрастта, или паталогично, добито в резултат на разнообразни фактори.

Този развой е необратим, само че с лекарска интервенция загубите могат да бъдат възобновени. С пломби или коронки, металокерамични, керамични или циркониеви структури стоматологът повдига височината на зъбите, връща верния им размер и форма.

Основните признаци, по които ще разпознаете изтриването на зъбите, са изтъняване на емайла и поява на нараснала сензитивност от топло, студено, сладко или кисело; смяна в захапката; болки в долночелюстните стави; претоварване на някои от зъбите и следваща болежка в тях; засягане на пулпата.

Когато дефектите са дребни, възобновяване става с фотополимерни пломби. Ако това не може да помогне, се употребяват коронки. Предните зъби се резервират с фасети.

В случай че изтриването е паталогично и се дължи на бруксизъм (притискане и стържене на зъбите едни в други), аномалии в захапката, неправилни хранителни привички или разстройства, на първо време би трябвало да се отстрани повода и тогава да се организира подобаваща терапия.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР