Хаотичните мерки на управляващите да се харесат на всеки на

...
Хаотичните мерки на управляващите да се харесат на всеки на
Коментари Харесай

Ресторантьори начисляват 9% ДДС за бира и вино, без да е обнародван

Хаотичните ограничения на ръководещите да се харесат на всеки на фона на антиправителствените митинги раждат  неуместни проблеми.

От 1 август би трябвало да падне ставката на Данък добавена стойност от 20 на 9% за бирата и виното в заведенията, за туроператорите, автобусните екскурзии, фитнесите, тенис-кортове и всевъзможни спортни зали и стадиони. Това гласоподаваха на 30 юли депутатите в Народното събрание с смяна в Закона за Данък добавена стойност.

Законовата смяна обаче към момента не е обнародвана в Държавен вестник, което значи, че не е влезнала в действие. Въпреки това, заведения всеобщо начисляват понижения налог в цялостно нарушаване на законодателството.

Публикуването на законовата смяна се очакваше да стане в ексклузивен брой в събота - в деня, в който пониженият налог влиза в действие. Това обаче не се случи. 

" Данъкът ще влезе в действие със задна дата. Имало е механически срив в Държавен вестник, по тази причина законовите промени не са оповестени на 1 август. Имаме увещание, че ще стане в понеделник ", изясни за " Сега " Емил Коларов, ръководител на Сдружението на заведенията.

Голяма част от ресторанторите обаче към този момент са програмирали касовите си апарати и софтуерите за продажбите с новата 9%-на ставка за виното и бирата. Други въпреки всичко изчаквали публикуването на законовата смяна в Държавен вестник. " Контролните органи ще ни влязат в състояние ", счита Коларов.

Няма информация все още дали президентът е издал декрет за обявяване на законовите промени. Свалянето на ставката на Данък добавена стойност за следващата порция артикули и услуги бе вкарано в промените на различен данъчен закон - за локалните налози и такси. Без декрет от президента, законът не може да бъде обнародван.

До момента сходен казус не се е случвал - промени в налозите да стартират да се прилагат преди да са били обнародвани. В цялостно нарушение е и налагането на нови налози със задна дата.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР