Хаосът с изследванията за пестициди на границата с Турция. Десетки

...
Хаосът с изследванията за пестициди на границата с Турция. Десетки
Коментари Харесай

Тировете ще изчакват фитосанитарния контрол вътре в страната

Хаосът с проучванията за пестициди на границата с Турция. Десетки камиони чакат часове наред поради прекъсването на работата на частната лаборатория на пункта " Капитан Андреево ". Преди няколко дни страната разгласи контракта за наем на лабораторията за незабележим. Така пробите би трябвало да се изследват в столицата, което до дълго очакване. В момента има към 2000 тира, които чакат от другата страна на границата, на ден се обработват към 1500. Така и обаче не стана ясно какъв брой от тези транспортни средства ще подлежат на в допълнение изчакване поради фитосанитарния надзор.

" Преди няколко дни БАБХ встъпи в прилагане на пространствата си за извършване на дейностите, които са й предоставени. Това не беше добре признато от оператора, с който ние имаме спор. Една огромна част от интервенциите, които би трябвало да правим, бяха саботирани ", съобщи зам.-министърът на земеделието Иван Христанов и се оплака за оказван тормоз върху чиновници. От през вчерашния ден този тормоз е намалял.

Христанов изясни, че пратките, които подлежат на надзор, ще влизат и изчакват навътре в страната, до момента в който им излязат резултатите. Това не е било направено досега, защото то е трябвало да бъде координирано и с турската страна.

В момента има фрапантно понижаване на колета от Турция, които подлежат на лабораторен надзор. Трябва да се взимат не повече от 20-30 проби дневно.

Практиката да се изпращат в София няма да продължи.

Държавата прави лаборатория на " Капитан Андреево " и ще се закупят съответните машини, които са нужни.

Подготвена е социална поръчка, като по този метод ще се обезпечи конкурентност и бистрота на процеса. Обществената поръчка за доставка на лабораторно съоръжение е подготвена, тъй че лабораторния надзор тук да продължи. Той ще бъде държавен, а не частен ", безапелационен беше Христанов, който увери, че по този метод страната пази здравето и ползите на жителите.

По думите на Христанов най-голямото усложнение е, че има единствено един оператор. " Тази ексклузивност и този монопол, който продължава над 10 години, е нещо, което би трябвало да прекратим в идващите 1-2 дни и надлежно операторите, които могат да реализират връзката сред транспортните компании и БАБХ, да станат повече ", сподели още той.

" Досега една и съща компания е правила всичко. Ние нямаме никакви искания към активността на оператора като подобен за ръководство на товар. Нека да остане да действа, само че дружно с още 3-4-5-10 други оператора, както е на всеки различен граничен пункт ", а забавянето се дължи точно на това, че фирмата-оператор няма тласък да работи бързо.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР