Ханът е построен през 1859 г. от двама предприемчиви братя

...
Ханът е построен през 1859 г. от двама предприемчиви братя
Коментари Харесай

Ще реставрират Солаковия хан в Букурещ, приютил Христо Ботев и Васил Левски

Ханът е издигнат през 1859 година от двама предприемчиви братя Солакоглу от Свищов. През годините мястото се трансформира в заслон за българските революционери имигранти в Румъния
През март стартират дейностите по консервация и реституция на Солаковия хан в Букурещ. Това заяви кметът на румънската столица Никушор Дан на формалния си профил в обществената мрежа Facebook.

От оповестената информация излиза наяве още, че Общинската администрация за подсилване на сеизмични здания ще инициира състезанието за решения за разработване на дизайна. След стадия на обезопасяване на постройката ще стартират консолидационните работи, като се запазят истинските детайли на постройката, която е исторически монумент.

Солаковият хан носи името на двама предприемчиви братя Солакоглу от Свищов. През 1859 година те построяват парцела с комерсиална цел - фабрика за макарони, само че през годините мястото се трансформира в заслон за българските революционери имигранти в Румъния. Именно там, в мелницата на хана в двора, през 1868 година Христо Ботев и Васил Левски претърпяват дружно една извънредно студена зима, а на първия етаж на хана, в печатницата, Любен Каравелов издава вестниците " Свобода " и " Независимост " и списание " Знание ".

През Втората международна война, при американска бомбардировка над Букурещ, огромна част от постройката е унищожена. През 1948 година, когато се прави румънската национализация, Солаковият хан става благосъстоятелност на румънската страна. През годините на социализма парцелът е употребен за настаняване на обществено слаби жители, най-вече от ромски генезис, и резервира този темперамент до края на 80-те години, когато имало заплаха да бъде съборен от управляващите. Тогавашният български дипломат, русенецът Петър Данаилов, стартира да води договаряния с румънските управляващи за неговото възстановяване и превръщането му в Български културен център. Въпреки че през 1997 година постройката е оповестена за монумент на културата от локално значение, тя продължава да тъне в съсипия. През 2003 година потомците на братята Солакоглу съумяват да си върнат собствеността на парцела, само че той е в окаяно положение.

След като през януари 2019 година част от фасадата и мазилка се срутва, Общината на град Букурещ сезира проверяващите органи и стартира наказателно досъдебно произвеждане. През същата година Общинският съвет приема Решение 214/23.04.2019 година за разкриване на процедура по отчуждаване на постройката исторически монумент, намираща се на адрес " Каля Мошилор " 134, бранш 2, Букурещ, за осъществяване на действия по предпазване. Това значи Солаковият хан да премине от частна благосъстоятелност в владеене на столичната община против сумата от към 5,6 милиона леи, с цел да бъде напълно реставриран и трансфорат в общинско културно пространство. Макар в общинския бюджет за 2020 година да са утвърдени средствата за обезщетение за парцелите, по които тече процедура за отчуждаване, заради рестриктивните мерки и пандемичната конюнктура, парите не са употребявани, пишат румънските медии.

През същата година, след изборите през септември, администрацията на града е заменена. Новото ръководство афишира обществено, че спасението на Солаковият хан е приоритет за него. Това е доказано с решение, признато единомислещо на 26 ноември 2021 година от Общинския съвет на Букурещ, с което е отделена сумата от 4,5 милиона леи за експроприацията на парцела.

" Имаме зелена светлина да стартираме работа по Солаковия хан, една от символичните здания на наследството на Букурещ. Финансовите въпроси по отношение на отчуждаването са решени, сумата е записана в сметката, тъй че Община Букурещ става притежател, а работите по обезопасяването на постройката ще стартират скоро. След това ще получим достъп до парите за реставрацията, с цел да превърнем Солаковия хан в културно пространство на Букурещ ", написа кметът Никушор Дан на страницата си във Facebook през януари 2022 година

Мартина Ганчева [**sorce_name**]

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР