Хан Чанфу и Румен Порожавон подписаха портокол от съвместното заседание

...
Хан Чанфу и Румен Порожавон подписаха портокол от съвместното заседание
Коментари Харесай

България иска от Китай да ускори уреждането износа на селскостопански стоки


Хан Чанфу и Румен Порожавон подписаха портокол от взаимното съвещание на земеделската група

Ускоряване на процедурите за регламентиране на износа на селскостопански артикули в Китай е изискал министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов от китайския си сътрудник Хан Чанфу по време на среща сред двамата, оповестиха от пресцентъра на ведомството във вторник.

" Процедурите за експорт на мляко и млечни артикули са на заключителен стадий. Много е значимо да бъде придвижена и тематиката с износа на тютюн, която бе сложена по време на вчерашната среща с премиера Борисов. Очакваме китайската страна да изпрати специалисти, които да инспектират българския тютюн “, разяснява Порожанов в известието.

Хан Чанфу от своя страна обяснил, че сега в Китай има краткотрайни ограничавания за вноса на тютюн от Европейски Съюз. Той пое ангажимент специалисти да бъдат изпратени в къс период.

Двамата министрите преди ден откриха в икономическата зона " Тракия " край Пловдив офис за контакти на асоциация Шънджън Крос-Бордър И-Комерс (Shenzhen Cross-Border E-Commerce Association). Офисът ще обслужва логистичния център и Павилион за електронна търговия със селскостопански и други артикули в страните от самодейността „ 16+1 “ (Страните от Централна и Източна Европа - ЦИЕ+Китай).

Платформата разрешава и осъществяването на електронна търговия сред Китай и страните от Централна и Източна Европа, за която Чанфу отбелязва, че е доста съвременна в Китай.

" Смятам, че този тип търговия е доста подобаващ за формата 16+1. За да бъде още по-ефективна, би трябвало да се изградят демонстрационни зони. Моделът, основан в България, може да бъде пренесен и в други страни от формата, в това число и в Китай “, подчертал Хан.

Той осведоми, че в свободната зона на пристанище Янтиен на град Шънджън към този момент е основан безвъзмезден изложбен център за селскостопански артикули Китай – ЦИЕ. Чанфу приветства представянето там на селскостопански артикули от България.

Румен Порожанов на собствен ред се заел да работи интензивно за създаване на демонстрационни китайски павилиони у нас и да обезпечи поддръжка за капиталовите планове на китайски вложители.

Министрите са подписалиа протокол от съвещанието на извършената във вторник трета среща на българо-китайската работна група за съдействие в региона на земеделието сред двете министерства.

По-рано двамата са посетили индустриалните бази на " Тиендзин Стейт Фармз Агрибизнес Груп " и розоварна, допълниха от пресцентъра на агроминистерството.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР