Халил Летифов, заместник-председател на ДПС и на ПГ на ДПС

...
Халил Летифов, заместник-председател на ДПС и на ПГ на ДПС
Коментари Харесай

Беновска пита: Халил Летифов: Кирил Петков е „заченат в грях“ като премиер, ДПС ще следи за РСМ с национална отговорност



Халил Летифов, заместник-председател на Движение за права и свободи и на ПГ на Движение за права и свободи в 47 Народно събрание, в „ Беновска пита “ във, в на 9-ти април 2022 година, съобщи позиции по следните тематики:

Как се усеща Движение за права и свободи в епохата на „ Промяната “?

„ Как се усеща Движение за права и свободи в епохата на „ Промяната “? “, попита Беновска. Халил Летифов отговори, че има няколко аспекта. Движение за права и свободи е основана в зората на демокрацията, борейки се за чест и достолепие и се усеща доста самотна през днешния ден. Движение за права и свободи са упорствали за връщане на нормалността в политическия живот, като под нормалност се схваща предвидимост, устойчиви и предвидими решения, които да гледат в бъдещето. Той продължи, че след настоящето ръководство думата „ смяна “ ще бъде неразрешена и това ще бъде наследството на настоящето ръководство.
„ Защо смятате по този начин, Вие дадохте една страшна присъда сега? “, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че настоящето ръководство е пристигнало на власт с обещания за господство на закона и правдивост, само че за жалост не го виждаме. „ Самото „ забременяване “ на министър-председателя беше порочно! Демонстрацията, че ние може да нарушаваме закона, имам предвид ръководещите, само че то важи за всички останали, това не е проява на управническа мощност и предвидливост! Промяната не значи безотговорно галопиране, както на цени, по този начин и на всички рецесии! “, безапелационен бе Летифов.
Одобряването на страна на Европейска комисия на Плана за възобновяване и резистентност.
„ Минаха тъкмо два дни, откогато ръководителят на Европейска комисия фон дер Лайен пристигна тук и ни връчи Плана за възобновяване и резистентност, с който закъсняхме и да забележим дали ще получим пари до края на годината! Но преди да Ви задам няколко доста значими въпроса желая да забележим какво сподели тъкмо Кирил Петков, който казахте, че е заченат в грях, преди да одобри този проект! “, продължи Беновска и пусна запис от изявлението на Петков по време на взаимната конференция с ръководителя на Европейска комисия от 7-ми април 2022 година

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Кирил Петков: Искам да стартираме тази конференция с едно огромно благодаря на Урсула фон дер Лайен за нейното наличие през днешния ден и за предаването на Плана за възобновяване и развиване, който към този момент е финализиран. С този проект, който е с размер над 12 милиарда лв. и е близо 10% от нашата стопанска система.
Какво е дала обещание „ Промяната “ от името на България?

Кирил Петков: Той дава в действителност опция България да се трансформира, да си подсигуряваме енергийната сигурност, намалявайки с тази последна смяна зависимостта от природен газ. Да използваме най-новите технологии за нашата енергийна система. Да отключим капацитета на България за геотермали. Да използваме нашите минерални води за произвеждане на електрическа енергия. Да реформираме върховенството на закона, посредством засилен надзор върху основния прокурор с назначението на арбитър, който може да стане проверяващ прокурор и по-късно да се върне назад, като арбитър. Да реформираме антикорупционната комисия, която в действителност да стартира да работи. Да реформираме метода, по който организираме публичните си поръчки. Да фокусираме върху българските железници като главен метод за превоз, като влагаме в 62 нови влака и нови градски железници. Да влагаме в образованието. Да влагаме в нови центрове за просвета, технологии, инженерство и математика. Да модернизираме просветителната инфраструктура. Да реформираме предучилищното и учебното обучение. Нови вложения в проучвания и нововъведения. Да влагаме над 1,3 милиарда в икономическа промяна. Да помогнем на нови, започващи новаторски компании да започват в България. Да подкрепим съществуващите да се модернизират. Този проект е работещ, новаторски и в действителност ще финансира смяната в България! Благодаря, в този момент желая да дам думата на госпожа фон дер Лайен!

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска попита своя събеседник какво набелязва министър председателят? Летифов отговори: „ Разбрахме, че проектът ще финансира смяната в България, в този момент би трябвало да разберем кои тъкмо ще съставляват „ смяната “, кои са тези стопански субекти? Ако приказваме за честност и смяна, първият въпрос е за какво проектът беше показан на обществеността безусловно преди идването на ръководителя на Европейска комисия? Когато беше публичното разискване, кои браншове бяха съветвани? Тук въпросите са ясни! По-тъмна направа на подобен стратегически значим документ за България до момента може би аналог няма! Вероятно това е и разбирането за смяна! “.
Халил Летифов напомни, че по думите на Урсула фон дер Лайне свързаността на 5G мрежата е стратегически значима цел. Но тези мрежи са отпаднали от проекта без да се разбере. „ 5G е вътре, само че аз запитвам защо са ни? Знаете настроенията против 5G – чипират, наблюдават! “, отвърна Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че институциите мъчно се борят с сходен вид агитация и сходна е била обстановката и при коронавирус пандемията. Това евентуално се дължи в неналичието на доверие към институциите и политическия хайлайф. Според Летифов е било лицемерно държавното управление да разгласи завършек на пандемията в случай, че има над 36 000 умряли в страната, което е извънредно доста.
Българската позиция за Северна Македония.
„ Искам да Ви върна към визитата на фон дер Лайен, дали тя пристигна тук, с цел да даде синергия на България, на държавното управление, на Кирил Петков, или пристигна тук при избрани условия? Ще Ви пусна какво попита вашият сътрудник Цонев през вчерашния ден в пленарна зала! “, продължи Беновска и пусна запис от въпроса на Йордан Цонев по време на блицконтрола от 8-ми април, както и отговора на Кирил Петков:

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Йордан Цонев: Г-н Петков. По тематиката „ Македония “, доколкото нашата позиция е ясна, още преди да стане тематика за България, за Македония и за Европейски Съюз, когато ние наложихме в българското председателство на Европейски Съюз тематиката за присъединението на страните от Западните Балкани в Европейски Съюз. Ние сме доста ангажирани тези страни, изключително Македония, да станат членове на Европейски Съюз - заели сме се и персонално, като докладчика на ЕР по Македония е нашият сътрудник Илхан Кючюк. Въпросът ми е обвързван с това, което се случва последната седмица. Единият, от съдружните ви сътрудници, ви упрекна в национално изменничество. И в предпочитание самичък да решите казуса – зад тила на българския парламент, българското общество и останалите политически сили. Също по този начин, имаше и други осведомителни мотиви - вчерашното посещаване на ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен ни подсети, че би трябвало да работим по тематиката. Моят въпрос е обвързван с това: доколкото нашето разбиране е,че България би трябвало да работи по тематиката дружно с Македония и европейските сътрудници, вие, смятате ли … Първо: до каква степен това дава отговор на истината, че сте решили, че този проблем може да го решите сами? Второ: смятате ли, че този проблем, при сегашната обстановка в българското общество, може да го реши министър- ръководителят самичък?
Кирил Петков: В нашата коалиция имаме ясно написано съдружно съглашение, което ние безусловно прецизно съблюдаваме. Спазваме всичките ни дейности да бъдат в унисон с него. Едновременно с това аз, като министър- ръководител, по никакъв метод нямам правото, нито ще се пробвам да направя каквито и да е сделки. Имаме рамкова позиция, имаме декларация. Всички решения би трябвало да се случат с цялостно обединяване освен на ръководещата обединението, само че и на опозицията. Ние би трябвало, като нация, дружно да го решим и всички ние, като представители на народа, би трябвало да сме обединени към това решение. Така че: няма да се вземе каквото и да е съответно решение без глобата на Народното събрание и без цялостна увереност на всички вие, които би трябвало да гласувате.

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска попита дали ПГ на Движение за права и свободи е направила разбор на този отговор. Халил Летифов отговори, че анализът би трябвало да включва цялостното държание на държавното управление, а освен този отговор. Той продължи, че още веднъж ни се цитира съдружното съглашение. То обаче няма никакъв юридически статут в българското законодателство. От другата страна и при този случай виждаме разминаване сред съдружните сътрудници. Народният представител попита: „ Въпросът е тези съдружни препоръки на какъв принцип съвещават? На правилото „ гасим пожара “, по кое време тъкмо се води стенографски протокол, с цел да са обществени, както ни беше дадено при идването на „ смяната “, че всички решения ще се взимат на ярко. Ние нямаме никаква информация какво се случва на тези препоръки, по какъв начин се вземат решения и за какво те дефинират целия обществен, стопански и политически живот на нашата страна! “.
„ Тоест Движение за права и свободи поемате като задача да следите деликатно и аналитично държанието, дейностите и да защитавате българските ползи? “, попита Беновска. Халил Летифов отговори: „ Това е от национална значимост и значение, приемете, че го вършим! “. Водещата отвърна: „ Чест Ви прави! “.
Предложението на Движение за права и свободи за спомагателни ежемесечни вноски във фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ за подкрепяне на бизнеса.
„ Сега желая да се докосна до друга тематика, която витае от 4 седмици, предлагането на Вашия сътрудник енергетик Рамадан Аталай за отплата на бизнеса посредством съответните лостове, което не вижда бял свят! Нека чуем малко от едно изказване на Аталай в Народното събрание! “, продължи Беновска и пусна запис от брифинг на ПГ на Движение за права и свободи от края на март:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Рамадан Аталай: Вчера имаше съвещание на енергийната комисия, дневният ред беше импортираното от Движение за права и свободи решение за спомагателни ежемесечни вноски във фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ за да можем да съберем тези нужни средства във фонда, с цел да бъде продължен интервала на подкрепяне на бизнеса, общините, лечебните заведения, учебните заведения, обществените домове, детските градини и всичко друго, което е наранено от повишение цената на електрическата енергия. Изненадващо за нас, откакто представихме нашите претекстове, беше, че ръководещото болшинство, в това число всички, дружно с Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и „ Да, България “ гласоподаваха срещу. Основният им претекст беше, че сме показали решение, а не законопроект. Ние представихме решение на 22-ри март с ясната концепция, че до 1-ви април би трябвало да бъде признато решението, с цел да се съберат тези средства, които до момента, забележете, остават в ръцете на производители на електрическа енергия от ВЕИ-та. След нашето решение, показано, първи реагираха кръга „ Капитал “. Само че в техния разбор, който показаха пред нас, си признаха, че в производителите, разликата от прогнозируемата цена и цената на пазара, на която продават, при тях остават 60 милиона. А в този момент аз ще ви показва някои данни, които сме създали ние. От седми месец на предходната година до втори месец на 2022 година от разликата, откакто в тях остава облагата от 9% за възвръщаемостта на плана плюс 20%, които в допълнение още ние оставяме, във ВЕИ, разбирайте от кръга „ Капитал “ до всички тези, които вземат участие в това, до момента у тях държавното управление е оставило 366 233 000 лв.. А в същото време държавното управление не откри метод да внесе тяхно решение, техен законопроект, с цел да може да вземат тези средства, които акумулират и в АЕЦ-а, и във ВЕЦ-овете на НЕК. Дотук обезщетенията са от бюджета и от фонда за енергийна сигурност.

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Водещата попита: „ Защо това предложение не вижда бял свят, кой го препятства? “. Летифов отговори, че може да допуснем бързия отговор, че го препятства заинтригуваната страна, т.е. енергийният монополист от кръга „ Капитал “. Той продължи, че това предложение е резонно и то цели да показа тежест, която съществува след енергийната рецесия. Целта е да се предотвратят банкрути. Отказът от спор е неясен за Движение за права и свободи. Затова и през вчерашния ден ръководителят на партията Карадайъ е декларирал, че Движение за права и свободи ще предложи пакет от социално-икономически ограничения, които да подкрепят както жителите, по този начин и бизнеса за по-плавен преход през рецесията, която за жалост ръководещите задълбочават. Енергийният пакет е част от тези социално-икономически ограничения, защото цените на електрическата енергия са в основата на повишението на цените на стоките и услугите.
Водещата напомни, че на конференция през вчерашния ден (8-ми април) инж. Димитър Зоров е показал тежките проблеми на българските животновъди. Летифов отвърна, че към този момент са провели няколко срещи с браншовите организации от бранша и са изслушали техните обективни претенции и основателни терзания.
Ще се разпадне ли ръководещата коалиция?
„ Разпада ли се обединението на четирите партии, които събра „ Промяната “? Въпросът ми е необорим минимум с две неща. Македонският въпрос да забележим по какъв начин ще се позволи, знаете позицията на Българска социалистическа партия, тя е неотстъпчива, в този момент ще Ви пусна и позицията на Слави Трифонов, тя също е доста остра. Вторият ми мотив е дали Министерство на регионалното развитие не се трансформира в разменна монета за това чии упоритости ще се осъществят да се постави гуверньор на Българска народна банка – дали на „ Промяната “, или на Има Такъв Народ! “, продължи Беновска и пусна позицията на Слави Трифонов за Северна Македония:

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Искам да ви кажа нещо. Ще го направя както постоянно – намерено, без преиначаване и почтено. Независимо на коя партия симпатизирате, без значение за коя партия сте дали своят вот, без значение дали въобще сте дали своят вот, има нещо, което – като български жители - би трябвало да знаете всички.
Както знаете, преди да се сътвори това държавно управление, четирите партии организирахме договаряния и подписахме съдружно съглашение. В него, в частта “Външна политика ”, всички се съгласихме, че България резервира досегашната си позиция във връзка с Северна Македония. Това значи, че започването на договарянията със Северна Македония за участието им в Европейския съюз ще се случи едвам тогава, когато те стартират да извършват контракта сред двете страни, подписан през 2017 година. За страдание, министър председателят Кирил Петков от самото начало се пробва да заобиколи това съглашение и да отхвърли ветото на България без никакви условия. Той желае до края на юни да стартират договаряния със северномакедонците, без да има никакви юридически гаранции за спазването на правата на българите в тази страна. Уточнявам, че това той правеше без да съгласува изказванията и дейностите си освен с дипломатите от Министерство на външните работи, само че и без координиране с съдружните сътрудници, камо ли с Народното събрание. А България е парламентарна република и българският парламент има ясна и изрично изразена позиция по тази тематика. Позиция, препотвърдена от всички парламентарни групи на последния Консултативен съвет за национална сигурност при президента.
Огромна беше изненадата на дипломатите от Министерство на външните работи, както и на хората от “Има подобен народ ”, когато непознати дипломати изявиха удивление, че съдружните сътрудници не знаят какво тъкмо е заречен министър-председателят Кирил Петков, в случай, че има още три обединения в ръководещата коалиция. Едва тази седмица непознатите дипломати схванаха, че в обединението няма единно решение по този въпрос.
Ние от “Има подобен народ ”, както и аз, като жител на България, считам, че има неща, които не се търгуват. Националната чест и достолепие не са за обмен. Правата на българите в Северна Македония – също. Историческата памет и истина – не са за обмен. Така считам аз. Надявам се, че по този начин мислите и вие. Просто сме българи. Затова ние от “Има подобен народ ”, няма да се съгласим с безусловното и уговорено някъде на мрачно повдигане на ветото пред Северна Македония.
Слави Трифонов

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска продължи: „ Пуснах Ви позицията на Слави Трифонов и от друга позиция. Защото предходната седмица европейският комисар по съседство и разширение Вархеи благодари на Движение за права и свободи за поддръжката за Северна Македония. Той имаше среща ръководителя на Движение за права и свободи Карадайъ и със съпредседателя на АЛДЕ Илхан Кючюк и подчерат вашата роля. Така че коментирайте, разпада ли се обединението по причина А – Северна Македония и причина Б – Българска народна банка и Министерство на регионалното развитие? “. Халил Летифов отговори, че в сегашната коалиция мъчно можем да намерим съществени допирни точки, с изключение на битката за власт и постове. По отношение на въпроса за Северна Македония мъчно може да се откри единство за намиране на решение. Позицията на Движение за права и свободи е ясна и напъните, които поставя Илхан Кючюк, са забележими за цяла Европа, тъй като там е свършена голяма работа. Летифов продължи: „ Но тук имаме едно говорене, в случай че мога да изтъквам премиера Петков „ на алангро “, което основава повече въпроси, в сравнение с дава решения! Способна ли е обединението да реши този въпрос? Според мен мъчно! “.
Халил Летифов съобщи, че що се отнася до тематиката за гуверньор на Българска народна банка, тук още веднъж виждаме некадърност на ръководещата коалиция да откри сили вътре в себе си, съдружният съвет да излъчи единна кандидатура, която да дава отговор на условията за тази значима институцията Българска народна банка. Тази некадърност се трансферира в българския обществено-политически, стопански и банков живот. Включително се прибягват и позабравени похвати от близкото минало. „ Това е изпит за ръководещата коалиция и тя не устоя този изпит дотук! “, категориен бе Летифов.
Обсъжда ли се опцията за коалиция сред ГЕРБ и Движение за права и свободи, препоръчана от Вежди Рашидов?
„ Членът на ИК на ГЕРБ Вежди Рашидов даде предходната седмица доста ласкава оценка за Ахмед Доган, знаете, че преди той го атакуваше непрестанно, и даде предложение да се договаря за коалиция ГЕРБ-ДПС. Вашият сътрудник Станислав Анастасов беше тук след него и с влизането сподели, че това е един вероятен развой. Обсъдихте ли го това? “, попита Беновска. Халил Летифов отговори: „ Не, не сме обсъждали това! Не виси и на дневен ред този въпрос! по-голям е въпросът по какъв начин се оправяме с множеството рецесии, които тегнат като дамоклев меч върху бизнеса и жителите. Рушенето на основите на държавността и българските институции, които не имаме вяра, че някой може да копае по-голямо дъно. Това са въпроси, които стоят на дневен ред и ние желаеме открит разговор в тази посока и с ГЕРБ, и с останалите политически партии в отбрана на държавността, националните ползи, само че най-много благоденствието на българските жители. А що се отнася до доктор Доган, аз се веселя, че господин Рашидов дава такава оценка, само че да припомня, че господин Доган е оценен освен в България за приноса си към мирния преход, битката за демокрацият, права, достолепие и чест на всички български жители! За което е оценен в това число и от нашите сътрудници в Америка! Благодаря за тази оценка, аз считам, че тя е повече от заслужена! Тази оценка е надълбоко заработена! “.

Така приключи диалогът сред Халил Летифов и Илиана Беновска в „ Беновска пита “ по “Радио К2 ”, във и в на 9-ти април 2022 година.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР