Хакнатите профили в приложението за видеоконферентни разговори Zoom се превърнаха

...
Хакнатите профили в приложението за видеоконферентни разговори Zoom се превърнаха
Коментари Харесай

500 000 хакнати профила в Zoom се продават в тъмната мрежа

Хакнатите профили в приложението за видеоконферентни диалози Zoom се трансфораха в стока, която се продава всеобщо в тъмната мрежа и в хакерски конгреси, осведоми Mashable.

Според BleepingComputer, откъдето са разговаряли с компанията за киберсигурност Cyble, сега има данни за достъп до над 500 000 профила в Zoom,, които се продават и въпреки огромна част от тях да са свързани с по-ранни хакерски офанзиви, някои от тях са същински.

Експерти на Cyble са забелязали на 1 април прилива от профили в Zoom April 1, които се продават, и са съумели да закупят 530 000 от тях на цена от 0.002 $ за брой. Някои профили пък се оферират гратис.

Данните за достъп включват имейлите, паролите, линковете за онлайн срещи на консуматори на Zoom и шестцифреният код, с който могат да започват и управляват такива срещи. Някои от тези профили принадлежат на известни компании като Chase и Citybank, съгласно Cyble.

Въпреки че Zoom имаше съществени проблеми със сигурността, което накара компанията неотдавна да прекрати създаването на нови функционалности за 90 дни, данните за достъп до тези профили наподобява не са резултат от хакерски офанзиви против Zoom. По-вероятно е те да са били събрани с друга техника, при която хакерите употребяват остарели бази данни от крадена информация и ги тестват в профили Zoom.

Това не е първият случай, в който профили в Zoom се продават в тъмната мрежа, само че предходните пъти техният брой е бил доста по-малък, до момента в който в този момент те са стотици хиляди и това се трансформира в сериозна опасност за потребителите на Zoom. Тези профили могат да бъдат употребявани освен за тролване, само че и за подслушване и кражба на идентичност.

Практиката хакери да влизат непоканени в срещи в Zoom стана толкоз честа, че към този момент се назовава Zoombombing и въпреки от Zoom да се заеха с казуса като пуснаха ъпдейт, той няма да ви помогне, в случай че хакер има данните за влизане във вашия профил.

Както постоянно, най-хубавата отбрана от сходен вид офанзиви е в никакъв случай да не употребявате още веднъж остарели пароли. /profit.bg/
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР