Хакери, за които се твърди, че са свързани с руското

...
Хакери, за които се твърди, че са свързани с руското
Коментари Харесай

Руско кибероръжие спира тока

Хакери, за които се твърди, че са свързани с съветското държавно управление, са изработили кибероръжие, което има капацитета да разстрои работата на електрическите мрежи. Поне по този начин твърдят американски учени, представени от Science Alert.  

Зловредният код, който откривателите са нарекли CrashOverride, е нарушил работата на една електрическа система до момента – тази на Украйна през декември предходната година. При този случай хакерите (известни като Електрум) стопираха за малко време една пета от електрическата мощ, генерирана в Киев и засегнаха 225 000 души.

С избрани модификации системата може да бъде употребена даже против страни като Съединени американски щати, счита Серджо Калтаджироне, шеф на компания за киберсигурност, която е проучила кода и е разгласила отчет за него неотдавна. “Това е кулминационна точка на над десетилетие работа над доктрина и сюжети за офанзива -твърди Калтаджироне. - Тази система има капацитета да смени разпоредбите на играта. ”

На този стадий Съединени американски щати в никакъв случай не е свързвала Русия са офанзивата в Киев (на публично ниво). Представители на американските управляващи обаче се съгласяват със изводи на компании от частния бранш, съгласно които тя е обвързвана с Кремъл, отбелязва " Вашингтон пост ".

Електрум група може да стои и зад кибернападенията на индустриални контролни системи в Съединени американски щати, твърди Джон Хълткуист, който работи за организацията, само че по това време е бил част от екипа на друга изследователска група - iSight Partners, нарекла групата " Сандуорм " и свързала я с съветските служби за сигурност. От " Драгос " считат, че въпреки да не е ясно дали " Електрум " и " Сандуорм " са една и съща група, данните сочат, че те най-малкото са свързани.

CrashOverride не е първият сходен инструмент, чиято цел е да прекъсне или унищожи контролни системи в промишлеността. Първото кибероръжие от този вид бе Stuxnet - " червеят ", който атакува иранската нуклеарна стратегия, беше програмиран да нападна уреди, обогатяващи уран.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР