Хадиджа Исмаилова Разследваща журналистка от Азербайджан, която разкрива случаи на

...
Хадиджа Исмаилова Разследваща журналистка от Азербайджан, която разкрива случаи на
Коментари Харесай

Обявени са алтернативните Нобелови награди за опазване на природата и правата


Хадиджа Исмаилова

Разследваща журналистка от Азербайджан, която разкрива случаи на корупция по високите етажи на властта в богатата на нефт някогашна руска република, е един от лауреатите на тазгодишните " различни Нобелови награди ", които се присъждат за отбрана на околната среда и човешките права, съобщи ДПА.

Хадиджа Исмаилова е първият представител на Азербайджан, който печели премията на частната фондация " Райт лайвлихуд " (За заслужен живот) със седалище в Стокхолм.

Другите наградени тази година са сляпата етиопска правозащитничка Йетнеберш Нигусие за " насърчаването на правата и общественото приобщаване на инвалидите " и индийският юрист Колин Гонсалвес, който е постигнал значими правосъдни решения в отбрана на " най-маргинализираните и уязвими жители на Индия ", се споделя в изказване на журито на фондацията.

Тези трима лауреати ще си поделят 3 милиона крони (314 000 евро) парична награда към премията.

Освен това за почетен лауреат, т.е. получаващ премията, само че не и част от паричната награда, е разгласен американският юрист Робърт Билот, профилиран в отбраната на околната среда и битката с химическото замърсяване. Билот " разкри съществуващи от десетилетия замърсявания с химически субстанции, реализира правдивост за жертвите и извоюва приемането на нормативни актове, създаващи условия за ефикасно регламентиране на нездравословните субстанции ", съобщи фондацията, представена от Франс прес.

В началото на тази година 52-годишният юрист завоюва 19-годишна правосъдна борба против американския химически колос ДюПон (DuPont). Той представляваше към 70 000 американци, чиято питейна вода е била нечиста с перфлуорооктаноидна киселина, която води до дихателни и ракови болести.

Наградата " Райт лайвлихуд " е учредена през 1980 година от германско-шведския народен представител еколог Якоб декор Юкскил след отхвърли на Нобеловата фондация да сътвори награди за околната среда и развиването. По тази причина връчващата премията фондация я афишира като " различна Нобелова премия ".

Фондацията към този момент има 170 лауреати от 69 страни. Тази година церемонията по награждаването ще се състои на 1 декември.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР