Гьоте-институтите в София, Букурещ, Анкара, Атина, Загреб и Сараево започват

...
Гьоте-институтите в София, Букурещ, Анкара, Атина, Загреб и Сараево започват
Коментари Харесай

Изкуствен интелект и етика в проекта EthicAI на Гьоте-институтите от Югоизточна Европа

Гьоте-институтите в София, Букурещ, Анкара, Атина, Загреб и Сараево стартират интердисциплинарна платформа за продан по тематиката „ Изкуствен разсъдък и нравственос “. Поканата за специалисти от България е отворена до 31 март.

От Google и Нетфликс до Facebook и Тик-Ток, от търсенето в интернет до онлайн преводачите, обществените мрежи и онлайн маркетинга – изкуственият разсъдък и логаритмите са неизменима част от всекидневието ни. Наред с новите благоприятни условия за иновация във всички сфери на живота изкуственият разсъдък слага и редица етически въпроси.

Именно пресечните точки сред изкуствен интелект и нравственос са в основата на плана EthicAI на Гьоте-институтите от Югоизточна Европа през 2021 година В идващите шест месеца те ще предложат разнообразна онлайн стратегия с уъркшопи, лекции и полемики, които ще обиден тематики от четирите области:

В рамките на плана ще се организира EthicAI=Labs – лабораторен формат, в който ще бъдат образувани интердисциплинарни екипи от учени (компютърни науки, физика и др.), откриватели (философия, социология, антропология, културология, лингвистика), актьори и куратори.

Във всеки екип ще се дискутират съответни проблеми и ще се търсят решения. Участниците ще вземат участие в уъркшопи с одобрени експерти от района на Югоизточна Европа и от Германия, ще има още наставнически сесии, опция за продуциране на дребни планове и други Всеки участник ще получи стипендия в размер на 700 евро.

Трима български участници ще бъдат определени да се включат в програмата и в мрежа от 18 експерти и десетки сътрудници и лектори от България, Румъния, Гърция, Турция, Босна и Херцеговина и Хърватска.

Още за плана EthicAI на Гьоте-институтите от Югоизточна Европа чуйте в изявлението на Катя Василева с куратора от българска страна Галина Димитрова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР