Гузно мълчание от Министерството на отбраната за готвената грандиозна манипулация

...
Гузно мълчание от Министерството на отбраната за готвената грандиозна манипулация
Коментари Харесай

Напрежение: Военните под пара – чака се финал на далаверата за 400 милиона с 3D радарите, Тодор Тагарев става обвиняем?

Гузно безмълвие от Министерството на защитата за готвената грандиозна операция с търга за закупуването на седем 3D радари (пет стационарни и два мобилни) за потребностите на Българската войска – съгласно схемата, която към този момент беше осветлена, министър Тодор Тагарев има (не)обяснимо предпочитание френската „ Талес ” да завоюва поръчката за 400 милиона лв..

Както към този момент писахме, източници от МО са безапелационни, че Тагарев към този момент бил предрешил спечелилия, а когато се заформи абсурдът с лобизма, което е неизбежно, да „ изгори ” своя зам.-министър полковника от запаса Станимир Георгиев, който да бъде посочен като провинен за опорочената социална поръчка за рекордна стойност.

Цялата драма е заровена с отхвърли на Тагарев да допусне възстановяване на офертите от кандидатите да доставят 3D радарите – „ Локхийд Мартин ” (САЩ), „ Леонардо ” (Италия), „ Елта ” (Израел), „ Индра ” (Испания) и „ Талес ” (Франция). Военният министър явно счита цяла България и куп специалисти от МО за простаци, тъй като аргументът му да не допусне събаряне на цената и възстановяване на изискванията, от което Българя единствено ще завоюва, е „ тъй като не е по процедура ”.

Т.е., социална поръчка за доставка на профилираното съоръжение, която е показана с тежест върху най-ниската цена, не е добре да стане… по-евтина? За такива парадокси в естествените страни се намесва прокуратурата, безапелационен е източникът ни под пагон.

По мотив колосалната далавера бяха заложени няколко основополагащи въпроса, на които московският ученик с евроатлантически мераци Тодор Тагарев е длъжен да отговори:

Вярно ли е, че Министерството на защитата няма да изиска усъвършенстване на офертите за 3D радарите? Кой е предложил/наложил парадокса? Коя сенчеста фигура в Министерството на защитата постанова ощетяващото България събитие да не желаяме усъвършенствана оферта от всички участващи в търга компании?

Ето и въпрос №4, на който Тагаренко, както присмехулно назовават 63-годишния някогашен консултант в украинската войска, родом от Стамболийски, още веднъж ще замълчи гузно:

В КОИ ТЪРГОВЕ ВИНАГИ съдебна експертиза Е ИСКАЛО ПОДОБРЯВАНЕ НА ОФЕРТИТЕ В ИНТЕРЕС НА БЪЛГАРИЯ?

Защото когато стане ясно, че настояването на по-ниска цена и по-добри условия за спечелването на публичната поръчка за 400 милиона лв. изобщо не е казус, а процедура, стига да се изолират факторите „ корупция ” и „ бонус под масата ”, ще лъсне фактът, че под носа ни доморасли политици си разиграват коня както си изискат.

Натискът в МО по проблема нараства с всеки минал ден, защото Тодор Тагарев най-вероятно ще се раздели с поста при ротацията, което автоматически обезсмисля всичките му старания да пробута „ Талес ” за снабдител на 3D радарите.

Както тоново бе обявено, мълчешком е заповядано на следващия ден – 14 февруари, да се вземе дефинитивно решение победител да е френската компания, а още в петък 16 февруари, публичната поръчка да се обнародва.

За смут на Тагаренко някогашният боен министър Красимир Каракачанов осветли закононарушението с коментар, че „ в случай че се изиска възстановяване на ценовата оферта, фирмите ще смъкват доста цените. Само че министърът бърза да подпише контракт, тъй като след средата на март може би няма да е към този момент министър. Явно, че парите на данъкоплатеца са последна грижа. Защо ли е това бързане? ”, не премълча Каракачанов.

Когато публично стане явен спечелилият и в случай че това напълно неслучайно се окаже френската „ Талес ”, ще бъдат подадени сигнали до спецслужбите и прокуратурата за закононарушения по работа, твърди осведомен от МО. Дали пък няма да забележим Тодор Тагарев на подсъдимата пейка?

Инфо: narod.bg

Тагове: 3D радари Тодор Тагарев обвинение обществена поръчка прокуратура съд Талес

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР