Гуверньорът на Централната банка на Хърватия Борис Вуйчич казва, че

...
Гуверньорът на Централната банка на Хърватия Борис Вуйчич казва, че
Коментари Харесай

Файненшъл таймс: Шефът на Централната банка на Хърватия защитава еврото, а потребителите се оплакват от покачване на цените

Гуверньорът на Централната банка на Хърватия Борис Вуйчич споделя, че общата цена на живота е поскъпнала напълно едва, откогато страната се причисли към еврото. Най-голямото повишаване след промяната на валутата в страната е в кафенетата и фризьорските салони.

Гуверньорът на Централната банка на Хърватия отхвърли недоволствата, че въвеждането на еврото е предиздвикало бизнеса да усили цените доста, казвайки, че приемането на еврото просто „ малко “ е повишило цените.

Борис Вуйчич сподели пред Financial Times, че решението на страната да стане двайсетия член на еврозоната през януари е довело до по-високи цени на кафето за на открито и фризьорските услуги за мъже. Но съгласно него общата цена на живота напълно малко се е повишила.

„ Сега решително можем да кажем, че въздействието върху цените от въвеждането на еврото не беше доста “, сподели Вуйчич и добави, че то е повишило цените с най-вече 0,4 процентни пункта.

При въвеждането на еврото в други страни постоянно се стигаше до писък от митинги от страна на потребителите, които твърдяха, че бизнесът употребява случая, с цел да увеличи цените. Критиците в Германия вкараха специфичен термин „ Teuro ”, с който да опишат феномена на повишаването вследствие въвеждането на еврото, приближаващ от немската дума “Teuer ”, която значи скъпо.

Подобна беше историята и в Хърватия, която се причисли към блока в миг, когато инфлацията беше двуцифрено число.

Страната също по този начин е по-бедна от доста европейски страни – нейният Брутният вътрешен продукт на глава е половината от междинния за Европейски Съюз за 2021 година, съгласно Световната банка – което значи, че хората са изложени в по-голяма степен на нарастване на цените.

„ Много от приятелите ми са разочаровани “, споделя Андреа, която е сервитьорка в малко италианско кафене на няколко директни от белите каменни колони на Централната банка в Загреб. „ Те избраха куната. Мисля, че огромна част от това не е истина, само че мнозина упрекват промяната с еврото за високите цени. “

Осъзнавайки риска от публично неодобрение, финансовият министър на страната Давор Филипович предизвести търговците да „ не пробват да мамят хърватските жители “.

През първите две седмици от използването на еврото инспекторите са наложили санкции на обща стойност от 234 000 евро на компании за безпричинно повишение на цените. Правителството също по този начин постави таван на осем съществени артикули, от захар до пиле, изисквайки магазините до края на тази година да поставят табелки с цените както в куни, по този начин и в евро.

Централната банка следи цените на заведения за хранене и кафенета посредством „ web scraping “ на данни от Wolt, службата по доставките и засича смяната в цените онлайн на хиляди други артикули.

Само 10 % от цените на огромните търговци са се повишили след въвеждането на еврото, до момента в който една четвърт са паднали, а 65 % са непроменени, съгласно блог на чиновниците от Хърватската централна банка и Европейската централна банка.

Вуйчич, който отпразнува гладкото въвеждане на валутата с торта във формата на евро и шампанско дружно с личния състав си, сподели, че някои от най-големите покачвания на цени са във фризьорски салони, кафенета и салони за хубост. „ На тези места хората с право считат, че цените са отишли нагоре “, сподели той.

Властите обаче са разкрили, че някои от нарасналите през януари цени са били върнати назад няколко седмици по-късно. „ Някои хора, които покачиха цените прекалено много, откриха, че хората не желаят да купуват кафето им и започнаха да ги понижават. “

Пазарите „ към момента са живи и работят “, сподели той.

Еврото се търгуваше за 7,5 куна преди въвеждането на общата валута.

Преди промяната хърватските търговци определяха цените на множеството артикули по психически по-атрактивен метод, като да вземем за пример 9,99 куна. Едно от огромните терзания беше, че след смяната тези цени ще бъдат закръглени към по-високи, като да вземем за пример 1,39 евро. Централната банка обаче откри, че стеснен брой търговци употребява този трик.

Но потребителите не са уверени. Шест от потребителските групи организираха опити с плана „ скришен клиент “, с цел да проследят цените на 55 артикули и услуги след въвеждането на еврото и откриха доказателство, че цените са били закръглени нагоре или остро нараснали.

Таня Попович Филипович, която е член на една от потребителските групи, сподели, че доста хървати имат отрицателен облик на еврото, асоциирайки го с инфлация, а резултатите от плана „ потвърдиха, че терзанията на жителите от повишаване на цените след въвеждане на еврото като публична валута са се оправдали “.

Цените на педикюра и на някои прически, които са били проследени от секрети клиенти, са се нараснали с една четвърт през януари, спрямо интервала преди еврото, споделя тя. Цената на опаковка от един кг ориз се е повишила с 14 % сред декември и януари, а един кг картофи съвсем е удвоил цената си от ноември до януари и цената на кофичка кисело мляко се е повишила с една четвърт.

Европейската централна банка, в чийто директорски съвет за установяване на лихвите Вуйчич е най-новият член, подвигна лихвения % с невижданите 3,5 процентни пункта от последното лято, с цел да се опита да върне инфлацията в блока назад до целените 2 %.

Влизайки в лагера на по-войнствено настроените членове, Вуйчич сподели: „ От тук нататък предстоят още нараствания на лихвения %. Колко? Не знам. Повече. Битката с инфлацията не е завършила. “

Преди той да поддържа преустановяване на покачването на лихвите, съгласно него би трябвало да има „ поврат в динамичността на главната инфлация “, което значи значителнo закъснение на растежа на цените, като се изключи силата и храните, които продължиха да порастват до март, с цел да стигнат до връх за еврозоната от 5,7 %.

Автор: Мартин Арнолд,

" Превод за: Екатерина Грънчарова
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР