Гупите се размножават много бързо, като е истинско удоволствие да

...
Гупите се размножават много бързо, като е истинско удоволствие да
Коментари Харесай

Съвети при размножаване на гупи

Гупите се развъждат доста бързо, като е същинско наслаждение да се следят в този интервал от развиването на вашите водни любимци. Както при всички животни, по този начин и тук е добре да имате поради няколко значими съвета, които ще ви оказват помощ да не извършите някаква неточност при развъждане на гупи.

Съвети при размножаване на гупи

Интересен факт, който може би не знаете е това, че те са едни от известните аквариумни рибки в света. На външен тип са много дребни, миролюбиви, само че и красиви, а също по този начин са относително лесни за развъждане, в случай че сте осведомени с главните правила. Това важи и за размножаването на гупите, като тук от изключително значение е това да обръщате внимание на изискванията.

И по този начин, първото, което би трябвало да знаете е това, че те са живородни рибки, т.е. тези риби не хвърлят хайвера си, а излюпват потомството си от корема. При самото размножаване би трябвало и двете рибки да са полово зрели, като най-често това става към 3-4 месец. След като се е случило оплождането, коремът на гупите стартира да нараства много бързо.

Именно това е и един при външните признаци на бременността при гупите, т.е. рибата става по-тромава и мудна. Другото нещо е съществуването на малко леке в задната част на корема, което с напредването на бременността става все по-видимо.

Ако стане прекомерно блестящо и рибките даже се виждат през него, то това значи, че напълно скоро рибката ще роди. Интересен факт е това, че гупите могат да родят, както единствено 2-3 рибки, по този начин 100, само че най-често това число варира сред 5 и 30.

Оптимални условия за размножаване на гупите:

- водата би трябвало да е 23-25 градуса;

- броят на мъжките постоянно би трябвало да надвишава този на женските, като е най-добре да пуснете 2-3 самки гупи и един самец, с цел да увеличите шанса за размножаване на гупите;

- постоянно обогатяване на водата;

- рибките би трябвало да са полово зрели;

- подберете деликатно рибите, с цел да се роди крепко потомство;

- давайте им шипка протеини един път или два пъти на ден;

- температурата на водата в аквариума оказва въздействие върху продължителността на бременността; - в случай че оплождането е сполучливо, тогава се появява по този начин нареченото родилно леке, което става все по-тъмно с придвижване на бременността.

 Рибки гупи

След като се е случило оплождането на гупите, би трябвало да минат към 28-30 дни, с цел да се родят дребните, т.е. толкоз трае бременността при тях. С наближаването на раждането, те стартират също по този начин да се крият в някой от ъглите на аквариума, търсейки по-усамотено местенце. Възможно е също по този начин в този интервал рибката да откаже да се храни.

Както при огромна част от водните жители, по този начин и тук откакто се родят дребните, към този момент могат сами да се грижат за себе си. Въпреки това те са към момента беззащитни и доста дребни, като по този начин могат да са апетитен деликатес за останалите рибки в аквариума.

В този случай имате два разновидността, като първият е да има задоволително растения в аквариума, където те да се крият или да преместим дребните рибки краткотрайно в различен аквариум. Най-лесно ще е още преди раждането да отделите женската в различен съд, като по-късно да върнете назад единствено нея в главния аквариум, до момента в който новородените пораснат задоволително.

Гупите са доста красиви рибки, които също по този начин могат да се отглеждат елементарно даже от начинаещите акваристи. Както виждате, това важи и за размножаването им, което също не е по никакъв начин комплицирано и всеки може да се оправи, в случай че знае главните правила за това.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР