Гумите, както и всяка вещ от заобикалящият ни свят, се

...
Гумите, както и всяка вещ от заобикалящият ни свят, се
Коментари Харесай

Как да съхраняваме автомобилните гумите?

Гумите, както и всяка движимост от заобикалящият ни свят, се нуждаят от вярно предпазване. Добрият собственик постоянно сменя гумите си съгласно сезона и постоянно му остава комплект, който би трябвало да резервира някъде. По-долу даваме някои препоръки, по какъв начин да ги резервираме, когато не са на колата, с цел да ни служат по-дълго.

Най-добре е това да става в затворено помещение при оптимална температура на въздуха 10-25°С и при относителната му мокрота 50-80%. На въздух, само че под открит заслон можем да ги държим най-много месец, а съхраняването им под намерено небе е КАТЕГОРИЧНО неразрешено, тъй като температурните съмнения, влажността и директното слънчево облъчване въздействат мощно отрицателно върху качествата на гумата, разваляйки характерностите й. Оптимални за предпазване са проветриви изби, където няма тръби на парното.

Не бива гумите да се пазят в едно и също помещение с гориво-смазочни материали, химически субстанции и нефтопродукти.

Ако гумите са на джанти е най-добре да се закачат на кол, прекаран през централния отвор на джантата. Ако не са е също добре да са във отвесно състояние, стъпвайки на полукръгла повърхнина. При по-дълъг интервал на предпазване е добре през два-три месеца да се завъртат по малко с цел да се промени мястото им на стъпване върху опората. Така се заобикаля деформацията на бордовете и протектора, която води до повишаване на несъответствието на гумата.

Не бива гумите да се съхраняват в легнало състояние, подредени една върху друго. Под влияние на силата на тежеста става дисторция на протектора на по-ниско разположените гуми. При по-дълъг интервал също се трансформира изгъването на борда и на профила на протектора, който приема в напречно сечение кръгла форма. При повторното качване на такава гума на колата се понижава контактното й леке с пътя, понижава се сцеплението и се появява по-интензивно изтриване на протектора в централната му част.

Ако гумите са на джанти, то налягането в тях би трябвало да е сред експлоатационното и най-малко 0.5-1,0 бара. Това се прави с оглед гумата да не се деформира.

Не бива гумите да се хвърлят от високо – от балкон или тротоара в мазето, в случай че височината е над 1,5 метра, другояче може да се деформират бордовете на гумата и на джантите, както и да зародят проблеми с херметичността и с ресурса им.

При изваждането на гумите за нова приложимост на колата, всяка една от тях би трябвало деликатно да се ревизира за промени през интервала на съхранението и дали няма по тях напуквания, с цел да не ни изненадат неприятно при по-нататъшната си употреба.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР