Гудрун Хайзе, Дайче велеХерпес зостер предизвиква появата на червени мехурчета

...
Гудрун Хайзе, Дайче велеХерпес зостер предизвиква появата на червени мехурчета
Коментари Харесай

Коронавирус: Причиняват ли ваксинациите херпес зостер

Гудрун Хайзе, Дайче веле

Херпес зостер провокира появяването на червени мехурчета по кожата и постоянно води до сърбеж и мощни болки. Може ли имунизация против Ковид да провокира херпес зостер? От института „ Паул Ерлих “, който управлява сигурността на имунизациите и лекарствените средства в Германия, дават отговор негативно на този въпрос.

В известието си от 20 септември 2021 институтът изброява вероятните странични резултати от имунизациите против Ковид-19 и честотата, с която те се демонстрират. В резултат на извършените проучвания сред 27 декември 2020 и 31 август 2021 институтът стига до извода, че няма причинно-следствена връзка сред имунизацията и появяването на херпес зостер.

„ В момента няма нито един сигнал в Германия или в друга страна от Европейски Съюз, че някоя от имунизациите против Ковид провокира херпес зостер “, се споделя в известието на института до Дъждовни води.

Дремещият вирус

Херпес зостер има темперамент на сезонно заболяване, като изключително постоянно то се демонстрира през есента и зимата. Причинител е вирусът, който провокира и варицела. Въпросният вирус принадлежи към групата на херпесните вируси. Ако обривът се разчеше, остават белези по кожата.

Имунната система на децата нормално се оправя добре с вируса на варицелата. Опасността обаче е следната: даже откакто премине острата фаза, а мехурчетата завехнат, вирусът си остава в организма – и то за цялостен живот. Дремещият в организма херпесен вирус може да се реактивира от най-различни фактори – най-много при хора с отслабена имунна система или под въздействие на мощен стрес и душевен натоварвания. Особено податливи са и по-възрастните - близо 50% от всички пациенти с херпес зостер са над 60-годишна възраст.

Херпес зостер може да се появи на всяко място по тялото, само че най-често се среща по корема и гърба. Мехурчетата нормално са ситуирани едно до друго като колан. Не е изключено обаче заболяването да се появи и по кожата на главата или лицето.

Страничен резултат?

Израелски учени бяха стигнали до извода, че РНК-ваксините могат да провокират херпес зостер у стеснен кръг от пациенти. Тяхното проучване беше съсредоточено над пациенти с автоимунни, възпалителни и ревматични болести – т.е. приказваме за пациенти с отслабена имунна система.

Изследователите от Sourasky Medical Center в Тел Авив и Carmel Medical Center в Хайфа са анализирали данни на 491 пациенти и контролна група от 99 души. Общо шестима пациенти с отслабена имунна система са развили херпес зостер след имунизация с РНК-ваксина. Според израелските учени са нужни спомагателни епидемиологични проучвания, с цел да се потвърди дали има причинно следствена връзка сред имунизациите и появяването на херпес зостер.
Швейцарският институт за лечебни средства swissmedic пък заяви, че са се появили 214 случая на херпес зостер след имунизация с препарата на Pfizer/BioNTech. Изследвани са били данни на 11 467 имунизирани. Все още обаче не е ясно дали таман имунизацията е предизвикала болестта, тъй като швейцарското проучване е било съсредоточено най-много над пациенти с автоимунни болести като множествена склероза, диабет вид 1 и ревматизъм, а таман тези групи хора са и поначало най-силно застрашени от Ковид-19 – даже и да не са имунизирани.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР