Грушко: Разширяването на НАТО крие неприемливи за Русия рискове

...
В НАТО трябва да приемат ролята на Русия като на
Коментари Харесай

В НАТО трябва да приемат ролята на Русия като на държава, гарантираща мира в евроатлантическото пространства, ако алиансът действително иска сътрудинчество. Процесът на разширяване на Северноатлантическия алианс носи със себе си неприемливи рискове, на които Москва ще се противопостави, заяви днес заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко след края на заседанието на Съвета НАТО – Русия.
Александър Грушко, заместник-министър на външните работи на РФ
Вторият фактор, който влияе сериозно върху влошаването на ситуацията със сигурността в Европа, е процесът на разширяване на алианса, каза той. „Напомням, че през 199 г. на вратите на НАТО почука само една държава с обща граница с Русия – Полша. Днес в състава на НАТО влязоха много страни, а техните територии очевидно се използват за проектиране на сила в посока Русия от различни географски страни и в стратегическа дълбочина”, каза дипломатът. „Това застраши сериозно нашата сигурност и създаде неприемливи рискове за нея, на които ние ще се противопоставим”, подчерта Грушко.

По време на преговорите Русия директно и „без политкоректнни формулировки” е заявила пред НАТО, какви биха били възможните последици за европейската сигурност в случай на по-нататъшно влошаване на ситуацията.

„Ние посочихме много честно, откровено, без заобикалки и без някакви политически коректни формули, че по-нататъшното напрягане на ситуацията може да доведе до най-непредвидимите и тежки последици за европейската сигурност”, каза още той.

По думите на Грушко, заседанието на Съвета НАТО – Русия е било посветено на анализ на всички фактори, оказващи влияние върху влошаването на европейската сигурност, което се наблюдава през последните години, като руската страна е представила своята гледна точка по този въпрос.

Според заместник-министъра, НАТО трябва да предостави на Русия правни гаранции за неразширяването си на изток.

Грушко изрази също така загриженост от стремежа на НАТО да свали тавана за използването на ядрено оръжие.

„В своето военно развитие Съединените щати и техните съюзници се опитват да постигнат превъзходство във всички оперативни среди: суша, въздух и море. Сега наред са космосът и киберпространството, във всички възможни театри на военни действия. Концептуално, оперативно и технически се понижава таванът за използване на ядрено оръжие. Виждаме, че в сценария на различни учения се въвежда ядрен компонент, което също предизвиква у нас сериозно ни безпокойство”, подчерта Грушко.

Русия очаква да излезе от кризисната ситуация в отношенията си с НАТО на основата на баланс на интересите. В този смисъл руският заместник министър не изключи варианта Русия да възстанови своята дипломатическа мисия в НАТО (чийто ръководител е Грушко до януари 2018 г. – бел. ред.), ако алиансът промени подхода си по отношение на усилията за обезпечаване на общата сигурност.

Русия няма да позволи да ѝ се диктува, каква трябва да бъде числеността на нейната дипломатическа мисия в НАТО. Грушко припомни, че след многократни изкуствени съкращения общата численост на руската дипломатическа мисия, включително военни и технически служители, е била определена на 10, което е „абсолютно неприемливо“. „Русия няма да позволи на никого да диктува какво присъствие трябва да има“, подчерта дипломатът. /БГНЕС

Брюксел / Белгия
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР