Групите на Продължаваме промяната- Демократична България – Спаси София и

...
Групите на Продължаваме промяната- Демократична България – Спаси София и
Коментари Харесай

Разбра се защо депутат на Копейкин напусна парламента, за да е общинар! Ще блажи от 2-та милиарда с Васил Терзиев

Групите на „ Продължаваме промяната ”- „ Демократична България ” – „ Спаси София ” и „ Възраждане ” приготвят неофициална коалиция в Столичния общински съвет, мълви се интензивно в политическите кръгове. Странната на пръв взор колаборация е контрактувана сред кмета Васил Терзиев и неуспелия му съперник за поста Деян Николов, който изненадващо напусна депутатското си място, с цел да поведе групата съветници от русофилската групировка на Костадин Костадинов-Костя Копейкин, настояват източници от вътрешната страна.
Васил Терзиев и Деян Николов от години са близки около присъединяване им в IT бизнеса, разкриват нашите източници. Затова и след утихването на изборните пристрастености нямат проблем да договорят съдействие сред общинските съветници. Все отново и от двете обединения признават, че вижданията им по какъв начин да се развива София съответстват в голяма степен.
От прекъсването на безкрайните кавги с ремонт на ремонта на ремонта, стопиране на кражбите, преодоляване на казуса с боклука до цифровата промяна на Столична община. Твърди се, че ангажимента сред Терзиев и Николов е официално да няма коалиция, с цел да не завалят обвинявания към Политическа партия и Демократична България, че съюзявайки се с хората на Путин, са предали евроатлантическата идея.
Съветниците от групата на „ Обединени за София ” и „ Възраждане ” единствено щели да поддържат дружно потребни за столицата решения при харченето на двумилиардния общински бюджет. Първият тест на неофициалната коалиция ще е другата седмица, когато следва нов опит за избиране на ръководител на общинския съвет. След отхвърли на ГЕРБ да повдигнат собствен претендент, кандидати са водача на „ Спаси София ” Борис Бонев и алената Диана Тонова.
На първия избор след клетвата на съветниците, Бонев събра 23 гласа, колкото е числеността на групата на „ Обединени за София ”, а зад Тонова застанаха единствено деветимата представители на Българска социалистическа партия. Според правилника, за избор са нужни 31 гласа. Така на балотажа другата седмица на Бонев са му нужни още 8 гласа – тъкмо колкото са и съветниците на „ Възраждане ”.
Борис Бонев към този момент разгласи, че ще търси поддръжка от всички партии, само че без ГЕРБ. Надеждите му са да получи поддръжка от социалистите и хората на Копейкин, с които имат сходни цели за ръководството на София. До колкото алените държат на своята кандидатура, то решаващи при избора ще са гласовете на съветниците от „ Възраждане ”. Ако се съблюдава сделката сред кмета Васил Терзиев и Деян Николов, проблем при намирането на нужните 31 гласа не би трябвало да има. Още повече, че самото гласоподаване е скрито. Така няма заплаха да лъсне странната коалиция сред евроатлантици и путинофили.
Проблем въпреки всичко има, настояват източници от партията на Костя Копейкин. Още в деня, когато столичния общински съвет стъпи в служба, един от представителите на „ Възраждане ” Иван Алексиев патетично разгласи във Facebook, че става самостоятелен. Алексиев отхвърли да разкрие какво го е предиздвикало да се отдели. Намекна единствено, че има спор с шефа на групата Деян Николов. Източниците ни от групировката на Копейкин потвърдиха за напрежение сред двамата общинари.
Твърди се, че те грубо са се скарали при среща на новоизбраните съветници. На нея Николов оповестил на сътрудниците си, че имат сделка за неофициална коалиция с „ Промяната ”. Всички без Иван Алексиев, който приел насериозно партийната агитация за безкомпромисна битка със „ соросоидите ” от Политическа партия и Демократична България се съгласили, че би трябвало да се загърбят партийните боричкания в името на София.
Деян Николов печели поддръжката на своите сътрудници и с обещанието, че много от решенията, гласувани от новата коалиция, които са в действителност потребни за жителите, ще се внасят от „ Възраждане ”. Така хората на Копейкин могат да оправдаят съюзничеството си със своите врагове на национално равнище.
От ПП-ДБ нямат нищо срещу да помпат имиджа на русофилите в подмяна на обезпечаване на заветното болшинство при харчене на бюджета на София, който е над 2,5 милиарда лв. на година. Още повече, че същите ограничения по „ изчегъртване ” на крадливите практики и безобразия от предходното ръководство са и в тяхната стратегия. Едва ли ще е проблем Борис Бонев и компания да се похвалят с триумфите по използването им, без значение кой ги е предложил.
Както гласи поговорката, другарството си е другарство, само че сиренето е с пари. Нашите източници настояват, че с изключение на с трупане на имидж пред гласоподавателите, от „ Промяната ” са обезпечили и различен, много по-убедителен тласък за шефа на съветниците на „ Възраждане ” Деян Николов. Става дума за план на компания, в която той е акционер, по Плана за възобновяване и резистентност.
Една от ограниченията, финансирани със  118 млн. лв. от Брюксел – „ Подкрепа за новаторски предприятия, отличени с „ Печат за високи достижения ”, е ориентирана към софтуерни компании, които би трябвало да създадат  новаторски услуги и артикули. Преди няколко месеца, когато получателите на милионите станаха ясни, в медиите гръмна скандал, че част от компаниите са свързани с видни фигури от „ Продължаваме промяната ”, в това число и новият кмет на София Васил Терзиев.
Сред утвърдените е и „ Трансметрикс ”, която се занимава със софтуерни решения за оптимизация и понижаване на разноските в карго промишлеността. Фирмата пеели план „ Демонстрация за възстановяване на прогнозите за инфраструктурен потенциал в транспортния бранш ” на стойност 3 341 841 лева Сред акционерите в „ Трансметрикс ” е и Деян Николов от „ Възраждане ”, откри инспекция. Там той от години гради и кариера като софтуерен гуру, какъвто е и приятелят му и нов съдружен сътрудник Васил Терзиев.
Деян Николов стартира работа в „ Трансметрикс ” през 2017 година като анализатор, с цел да се издигне до основен действен шеф. Напуска поста малко преди да стане народен представител, само че резервира акциите си. Негови сътрудници и съдружници са все хора, близки до новоизбраният кмет на София. Част от притежателите на „ Трансметрикс ” лъснаха и като донори за акцията на Васил Терзиев. Най-щедър е Любен Белов, който е спонсорирал политическата кариера на своя другар на два пъти – с 29 999 лева и 20 001 лева
Твърди се, че в случай че неофициалната коалиция в София сред ПП-ДБ-„ Спаси София ” и „ Възраждане ” потръгне, това може да бъде употребявано от Деян Николов, който не крие своите упоритости да смени Костадин Костадинов като партиен водач. Николов желае да смени партийната линия. Вместо ролята на пета колона на Москва, съперника на Копейкин упорствал да се не помни името на Владимир Путин и „ Възраждане ” да заложи единствено и само на патриотизма. Разбира се, при очертаващият се спор с водача Костадинов „ кой да води бащината тайфа ”, Деян Николов може да си направи и лична партия, отцепвайки останалите общински съветници.
Негови съперници напомнят, че фамилията му има обичаи в политическото номадство. Майката му Сузана е някогашен общински консултант в Пловдив от ГЕРБ. До 2011 година Сузана Николова е и зам.-председател на общинския съвет. Изгонена е от партията след повдигнатите и обвинявания за искане на пари при продажба на общински парцел.
Николова е оправдана, само че останалите участници в схемата получават присъди. Тя от своя страна продължава с политическата си кариера в няколко други партии – „ Воля ” на Веселин Марешки, АБВ на Георги Първанов и „ Изправи се ” на Мая Маналова. През пролетта на 2023 година Сузана Николова е уредена от сина си за зам.-председател на Районната изборна комисия в Пловдив-област – този път от квотата на „ Възраждане ”.
Източник: narod.bg
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР