Групите на Европейската народна партия, на социалистите и демократите, "Обнови

...
Групите на Европейската народна партия, на социалистите и демократите, "Обнови
Коментари Харесай

Мнозинството в ЕП поиска нови избори в Беларус

Групите на Европейската национална партия, на социалистите и демократите, "Обнови Европа ", Зелените и Европейските консерватори и реформатори в Европейския парламент желаеха в общо изказване през днешния ден нови избори за президент на Беларус.

Групите осъждат уверено насилието и издевателствата над мирните протестиращи, "организирани от режима " на президента Александър Лукашенко.

Поздравяваме жителите на Беларус за смелостта и решимостта, и мощно поддържаме желанието им за демократични промени и за независимост, пишат ръководителите на парламентарните групи. Те регистрират, че изборите от 9 август не са били нито свободни, нито почтени, както и че има сведения за победа на Светлана Тихановска.

Не признаваме преизбирането на Лукашенко и го разгласяваме за личност нон грата в Европейски Съюз, допълват ръководителите на групите в Екологичен потенциал. По техните думи е належащо новите избори да бъдат осъществени под интернационално наблюдаване.

Евродепутатите приканват за следствие на закононарушенията против жителите и упорстват за неотложно освобождение на случайно арестуваните и на политическите пандизчии. Те показват очакване подготвяните от Европейски Съюз спомагателни наказания против Беларус да бъдат въведени час по-скоро, както и да бъде прекъсната всякаква финансова помощ за държавното управление в Минск и за държавни организации.

Евродепутатите оферират да се окаже целева помощ на фамилиите на потърпевшите от дейностите на правоохранителните служби. По техните думи е належащо Европейски Съюз да премисли присъединяване на Беларус в Източното партньорство. Те оферират Европейски Съюз да дефинира собствен представител за Беларус, който да поддържа мирния властови преход, съгласно волята на жителите. Призоваваме Русия да се въздържа от всякаква интервенция в Беларус, очевидна и скрита, както и Европейски Съюз да противодейства.

Нека Европейски Съюз поддържа беларуската съпротива и гражданското общество за нови избори, с нова централна изборна комисия, в която всички да имат вяра, допълват евродепутатите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР