Групи за защита на човешките права и украинският посланик в

...
Групи за защита на човешките права и украинският посланик в
Коментари Харесай

Украйна обвини Русия, че използва касетъчни и вакуумни бомби. Москва отрече

Групи за отбрана на човешките права и украинският дипломат в Съединени американски щати упрекнаха Русия, че нападна украинци с касетъчни и вакуумни бомби – оръжия, наказани като неприемливи за използване от разнообразни интернационалните организации.

Amnesty International и Human Rights Watch обявиха, че съветските сили употребявали неразрешени муниции, като Amnesty ги упрекна, че са атакували постройка в Североизточна Украйна, употребена за скривалище от цивилни, написа „ Ройтерс “.

Украинският дипломат в Съединени американски щати, Оксана Маркарова сподели пред кореспонденти след среща с членове на американския Конгрес, че Русия употребила термобарично оръжие, познато и като вакуумна бомба, против Украйна.

„ Днес използваха вакуумната бомба… Опустошението, което Русия се пробва да нанесе на Украйна, е огромно “, разяснява Маркарова.

Прессекретарят на Белия дом, Джен Саки съобщи от своя страна, че няма удостоверение за потреблението на такива оръжия. „ Ако това е правилно, евентуално би било военно закононарушение “, сподели тя.

Твърденията за прилагане на вакуумна бомба бяха отречени от представителя на Кремъл, Дмитрий Песков. „ Това сигурно е подправена вест “, сподели той по време на брифинг в отговор на журналистически въпрос, представен от Газета.ru.

Междувременно през днешния ден съветският външен министър Сергей Лавров съобщи по време на среща на Конференцията по разоръжаване на Организация на обединените нации, че Русия не може да не реагира на действителния риск Украйна да има нуклеарно оръжие и подхваща всички ограничения да предотврати това и „ да попречи на Украйна да постави ръка върху нуклеарните оръжия и обвързваните с тях технологии “, съобщи ТАСС.

Преди дни, на 26 февруари, екип на CNN в Украйна заяви, че е забелязал съветска термобарична оръжейна система южно от съветския град Белгород, покрай украинската граница.

Вакуумната бомба или термобаричното оръжие изсмуква О2 от околния въздух, с цел да генерира високотемпературна детонация, нормално произвеждаща взривна вълна със доста по-дълга дълготрайност от тази на стандартния гърмеж. При офанзива с нея тя изпарява всичко в радиус от 300 метра, настояват военни експерти.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР