Група украинки решават да събират информация за руските окупатори по

...
Група украинки решават да събират информация за руските окупатори по
Коментари Харесай

Как Украйна използва сайтове за запознанства за разузнаване

Група украинки вземат решение да събират информация за съветските окупатори по необикновен метод - посредством приложения за запознанства. Тя се оказва потребна за разузнаването, което събира данни от цивилни в онлайн портал.

Руските бойци унищожават и разграбват родния ѝ град, избиват и доста хора, а това тласка 18-годишната Катя към решението да се включи интензивно в защитата на страната си. Тя в действителност се споделя иначе, само че по-важното е, че дружно с няколко свои приятелки Катя стартира да събира информация за съветски бойци - това четем в преписка на Сузане Петерсон за немската обществено-правна медия АРД.

В помощ на Украйна с всевъзможни средства

Момичетата влизат в контакт с над 100 съветски бойци посредством разнообразни платформи за запознанства, написа кореспондентката в Киев. Катя се показва за рускиня, която харесва бойци. Месеци наред ги оплита в персонални диалози и изкопчва от тях разнообразни информации, които след това предава на украинските секрети служби. А с признателност.

Андрий Юзов от разследващата работа към Министерството на защитата в Киев изяснява пред АРД, че тези информации постоянно биват проверявани доста деликатно, а неведнъж се оказват " в действителност потребни ". Юзов споделя още, че и самите украински секрети служби наблюдават чатове, приложения и мобилни данни, с цел да съберат повече информация за хода на войната.

" се оказва и. А това включва и платформите за запознанства ", изяснява Юзов, съгласно който би било неуместно, в случай че не употребява всички вероятни принадлежности, с цел да се защищити от убийствените похищения на руснаците. Той прибавя, че хиляди украинки и украинци изпращат фото- и видеоматериали на управляващите, а количеството на тези данни повишено по този начин стремглаво, че Министерството на цифровата промяна решило да създаде специфичен програмен продукт за култивиране на постъпващите информации.

Дигитална помощ за украинската защита

Този програмен продукт е интегриран към формалното приложение Diia за административно обслужване, в което към този момент са регистрирани към 19 милиона украинци. То разрешава на жителите да обменят документи с държавните институции по цифров път, като задачата е всички административни взаимоотношенията да се пренесат в бъдеще точно в това приложение.

Сега в него към този момент могат да се изпращат и информации за напредването на противниковите войски и самолети, за дислокацията и въоръжението, изяснява пред АРД Мстислав Баник от Министерството на цифровата промяна. Въз основа на постъпващите информации от жителите към този момент сa били направени близо половин милион сводки за евентуални военни цели.

Виктория е измежду тези, които оказват помощ в събирането на тези информации. По времето, когато родният ѝ Николаев е фронтови град, дружно с други хора Виктория събира и обработва такава информация. " В изискванията на окупация ние бяхме единствените, които можеха да осведомят тайните служби за ситуацията в града ", споделя тя пред АРД.

Информирането на украинските служби крие и рискове

А това напълно не е безвредна активност за цивилни жители. Защото съветските бойци и наемници се считат за изключително брутални. Междувременно бяха открити редица подземия, където те са изтезавали цивилни жители, прецизира АРД. Освен това никой не знае сигурно на кого може да се има доверие. " В Николаев и съветски шпиони. Беше ни боязън ", споделя Виктория.

Катя от Херсон се надява нейният край скоро да бъде свободен - тъй като част от Херсонския район към момента е под съветска окупация или под обстрел. Катя не знае какъв брой от информациите, които е подала на тайните служби, са довели до директни удари. За нея най-важното, че оказва помощ, че прави каквото може, с цел да бъдат прогонени агресорите от нейния дом.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР